Želja obstaja, cilji zastavljeni. Poiščeš najbližji fitnes, kjer želiš trenirati ali obiskovati eno izmed njihovih aerobnih vadb. Vse po planu, vse dokler ne pomisliš na hrano in na besedo dieta.

Strah, kaj sedaj? Ne vem katero izbrati? Grem na zeljnato, po montinjaku, ločevalno….kaj pa jo-jo učinek?

Dieta = samo beseda

Ena beseda, ki narekuje odločitve. Ena beseda, ki je strah in trepet vsakega posameznika, ki se loti oblikovanja telesa in izgube maščob. Strah, ki je popolnoma odveč, saj verjameš ali ne…tudi kadar se ne prehranjuješ v skladu s svojimi cilji si na dieti.

Zakaj je strah pred besedo dieta popolnoma odvečen?

Sprejeti je potrebno dejstvo, da je beseda dieta (prehrana) popolnoma nekaj drugega kot pa diet-ing (način prehranjevanja). Vsekakor brez obeh težko dosežemo rezultate.dieta

Jesti pomeni imeti dieto. Vse živali imajo dieto. Za primer bom izpostavil sebe. Dnevno pojem kar nekaj mesa, stročnic, zelenjave, kakšen beljakovinski napitek. Nisem stroj, zato si vsake toliko privoščim tudi kakšen izlet v slaščičarno ali pa pojem slastno tortiljo. To je moja dieta.

Skratka, če jeste hrano imate dieto. Zato je dovolj strahu pred besedami.

Neprijetnih občutkov ob besedi dieta si ne želiš

Če dobro pomislite, biti na dieti zveni izredno kratkoročno in od tod izvira tudi strah pred besedo dieta.  Ljudje radi uporabljamo kratkoročne rešitve za dolgoročne rezultate.

Biti na dieti zveni izredno neprijetno, saj je potrebno narediti nekaj velikih ali veliko majhnih sprememb v svojemu načinu prehranjevanja.

Tako kot besede nezdrav, okrogel in lahko naštejem če kakšno hujšo besedo ne zvenita prijetno, smo tudi besedi dieta pripisali negativen prizvok in jo povezali z negativnimi občutki. Točno te občutki so popolnoma nepotrebni.

Skrivnost trenerjev se skriva ravno v tem. Negativnega prizvoka si ne želimo, saj nam ta ne zagotavlja posla. Zato imamo trik in uporabimo drugačno besedno zvezo, kot je način prehranjevanja.

Sestavi svoj zdrav načrt prehranjevanja?

Če se na hitro vrnem na svoj »način prehranjevanja«.

V kolikor bi želel izgubiti maščobne obloge okoli trebuha, bi za začetek črtal izlete v slaščičarne. Slabega vira energije se torej znebim, vendar ga nadomestim z drugimi zdravimi hranili, ki imajo dologorčno boljši učinek na moje telo.

Preprosto in enostavno, brez kompliciranja. Svojih obrokov ne načrtujem, ura ni moj zaveznik, odločim se le kaj bo pristalo na mojem krožniku in v kakšnih količinah.

dieta

Mogoče bi temu lahko rekli ” to good to be true” in se sliši veliko bolj preprosto, kot pa je to izvedljivo v praksi.

Zato imam zate izziv. Izziv pri katerem je potrebno slabo, nekvalitetno hrano (fast food, čipsi, sladkarije itd.) zmanjšati na minimum, medtem pa povečaš količino zdrave, kvalitetne hrane (pusto meso, zelenjava, zdrave maščobe itd.).

Priporočam, da so spremembe v začetku minimalne. Imam samo eno prošnjo – ne obupaj!

Če pa je slaba hrana tako okusna

Še en B***S**** izogovor, ki ga radi uporabljamo.

Hrana, ki jo uživaš sedaj, je okusna samo iz enega preprostega razloga. Ker si jo pripraviš po svojem najboljšem receptu.

dieta

Ampak če dobro pomislimo, nihče izmed nas ni takoj pripravil najokusnejše bolognese omake in super “al dente” testenin. Svoj recept smo izpopolnjevali skozi več poskusov in danes je naš obrok popoln tudi zaradi naših kuharskih veščin.

Nesramno vem, ampak želim da slišiš resnico. Tvoji prvi poskusi receptov z novimi, kvalitetnimi živili mogoče ne bodo najokusnejši, bodo pa učinkoviti. Samo zaupaj v svoje kuharske sposobnosti, uporabi katerega izmed super živil, ki popestrijo okuse in uživaj v dobri hrani.

Sčasoma te recepte izpopolniš in jih zapišeš v svojo črno knjigo skrivnosti o hujšanju. 😉

No upam, da kakšnega deliš tudi z mano.

 

DELI MODROSTI! 🙂