Draga Tamara ali Nina ali Tina ali katerakoli ženska, če gledaš samo številke na tehtnici … Prosim naredi mi uslugo. Ne obupaj!

Imaš željo izgubiti nekaj kilogramov.

Imaš željo oblikovati svojo zadnjico in izgubiti obročke okoli trebuha.

Imaš željo postati močnejša, se že več kot mesec dni držiš načrta in se s tehtnico ne obremenjuješ preveč.

Še vedno pa si želiš, da bi bile številke nekoliko nižje, kot so bile na začetku.

Ne obupaj!

Postala si močnejša in imaš več energije, kajne?

Opravljaš meritve in vidiš napredek okoli trebuha, kajne?

Tvoja oblačila kar od enkrat stojijo bolje, kajne?

Napreduješ.

Zato ne obupaj!

Poskrbiš, da vneseš dovolj hrane in prava hranila.

Poskrbiš, da so tvoji treningi kvaliteti.

Poskrbiš, da popiješ dovolj vode.

Hodiš v posteljo prej, ker želiš zagotoviti več kvalitetnega spanca.

Ne obupaj!

Dnevno poslušaš, kako se je kolegica lotila neke nove prečiščevalne kure.

Dnevno poslušaš, kako meso škodi telesu in da so ga zakisli.

Vse te obljube, ki jih težko poslušaš….

ampak ne obupaj!

Ok, dovolj filozofiranja. Razlogi, zakaj se številke na tehtnici ne premikajo tako hitro kot si želiš niso tako očitni, zato je čas da pridobiš nekaj novega znanja in razumevanja, kaj točno se v tvojem telesu dogaja.

Zakaj se številke na tehtnici ne premaknejo?

Čeprav v drugih pogledih napreduješ!

Shranjuješ več glikogena

Kadarkoli začneš slediti novemu programu treninga, se volumen vloženega truda in mišične aktivacije poveča. S povečanjem volumna treninga, se telo temu primerno odzove, ter prilagodi in poveča shranjevanje ogljikovih hidratov in vode v mišičnem tkivu.

Ta mišična prilagoditev ne pomeni nič drugega, da je telo sposobno shraniti več energije v mišično tkivo, kar je tudi kasneje v veliki meri razlog za nihanja na tehtnici.

Pridobiš nekaj mišične mase

Ta točka me lahko spravi sicer v težave, glede na to, da je slika v fitnes industriji bolj kot ne črno-bela. Še posebej pa na internetu, kjer je veliko informacij bolj kot ne neuporabnih in se uporabljajo le v prodajne namene.

Ampak ne glede na kalorični deficit, lahko pridobivaš tudi nekaj mišične mase.

Treniral sem že kar lepo število žensk in bil priča, da so kljub nespremenjenim številkam na tehtnici, po meritvah izgubile kar lep odstotek maščobnih oblog. Med tem ko se dogaja tudi to, da se kljub manjšemu vnosu kalorij in padcu teže, pridobi lep odstotek čiste mišične mase.

Nobene meritve niso popolnoma natančne, ampak glede na opažanja v resničnih situacijah, sem spremenil mišljenje glede razvoja mišičnega tkiva v kaloričnem primanjkljaju/ohranjanju/višku.

In ravno ta začeten razvoj mišičnega tkiva je lahko dovolj velik razlog, da številke na tehtnici stojijo.

Zato resno.

NE OBUPAJ!

Številke na tehtnici se bodo premaknile.

Verjemi, takšnih situacij sem bil deležen velikokrat. Povečana zmožnost shranjevanja glikogena bo problem samo v začetni stopnji tvojega truda.

In ker si sposobna zgraditi nekaj mišičnega tkiva v začetku zastavljenega načrta, se ta proces ne bo nadaljeval v nedogled.

Slej ko prej, se bodo stopljene maščobne obloge poznale tudi na tehtnici, samo zdrži tistih prvih šest ali osmem tednov.

Kadar najboljša prijateljica igra na tvojo slabo vest in te prepriča, da se ji pridružiš na koščku tortice. Kadar ti na vsakem koraku želijo prodati neke “nore diete” in čudežne tablete, ki obljubljajo, da kljub sedenju na kavču dosegaš rezultate in topiš maščobne obloge.

Kadar se številke na tehtnici ne premaknejo nikamor in dobiš občutek, da se ti tehtnica dobesedno smeji v obraz v prvih mesecih tvojega truda.

Te resnično prosim.

Ne obupaj in  nadaljuj!