Ločevalna dieta. Beseda, ki jo je slišal skoraj da že vsak, ki se je lotil izgube odvečnih kilogramov. Tisti, ki so jo preizkusili delijo mešana mnenja, sam pa je iz strokovne plati nikakor ne zagovarjam.  Ali je ločevalna dieta resnično učinkovita ali je to le past o kateri ne želimo slišati resnice?

Ločevalna dieta nekako poteka po ustaljenih pravilih. Če na hitro opišemo splošna pravila ločevalnega načina prehranjevanja:

  • Beljakovinski dan (do kosila je dovoljeno jesti sadje, po kosilu meso, ribe in zelenjava)
  • Škrobni dan (do kosila je dovoljeno jesti sadje, po kosilu krompir, stročnice, vse vrste žit in zelenjavo)
  • Dan Ogljikovih hidratov (do kosila je dovoljeno jesti sadje, po kosilu vsi močnate izdelke in zelenjava)
  • Sadno-Zelenjavni dan ( cel dan jemo sadje in zelenjavo, ter oreščke)

ločevalna dieta

Sliši se preprosto in enostavno, vendar v teh pravilih se skrivajo pasti, ki bodo sicer delovale ko jih boste upoštevali, nihče pa ne govori o kasnejših posledicah takšnega načina prehranjevanja. Posledice, ki so dolgoročno lahko izredno škodljive.

Preden se lotimo posledic takšnega načina prehranjevanja, je pomembno poznavanje telesnih procesov, ki v osnovi niso komplicirani. Telo, za normalno delovanje, vsak dan potrebuje hrano in energijo.

Hrano našemu telesu nudijo beljakovine, ki so sestavni del vsake celice in brez njih težko delujemo. Energijo, ki jo telo potrebuje za vsakodnevne opravke in vadbo, pa dobimo iz dveh virov. To so Ogljikovi hidrati (OH) in maščobe (nasičene in nenasičene).  Torej za optimalno delovanje telesa, hormonov in ostalih funkcij, telo vsakodnevno potrebuje vir hrane (beljakovin), ter vir energije (OH, maščobe ali OH+maščobe), ki jo v procesu hujšanja omejimo, saj je imamo dovolj v lastnih maščobnih zalogah (zmanjšanje kaloričnega vnosa).

Ločevalna dieta, posledice in rešitev

Kot je razvidno iz pravil ločevalne diete, vsakodnevno vnašamo različen vir hrane. Pazite, to je past in dolgoročno zelo škodljivo. Zakaj?

Prva posledica, ki se nanaša na vnos hranil v telo, je vsekakor primanjkljaj beljakovin v dnevih, ko te niso na jedilniku. Posledica takšnega načina prehranjevanja je katabolizem  oz. razgradnja mišičnega tkiva. Ker mišicam ne zagotovimo dovolj beljakovin, ta prične z razgradnjo mišičnih beljakovin. Težo sicer izgubljamo, vendar na račun mišične mase in ne maščobnih zalog. Znebimo se največjega porabnika energije v telesu, poleg vsega pa uničimo hormonsko ravnovesje. Zmanjša se sinteza beljakovin, upočasni se metabolizem, kar dolgoročno vodi v stalno zmanjšanje kaloričnega vnosa (če želimo težo obdržati oz. naprej izgubljati) ali jo-jo efekt (ko z dieto prenehamo).

Nekaj dni nazaj sem pisal o 5 razlogih zakaj težko shujšamo v trebuh in druge vidne predele telesa. Ker je večino uspeha odvisno predvsem od optimalnega delovanja hormonov, ki uravnavajo porabo energije v našem telesu, vplivajo na hitrost metabolizma in porabo maščobnih zalog za energijo, je ločevalna dieta lahko pravi strup.ločevalna dieta

Predvsem lahko izpostavimo hormon inzulin in občutljivost telesa na omenjeni hormon. Inzulin se v telesu izloči, kadarkoli vnesemo hrano, predvsem v obliki OH. Telo z izločanjem inzulina pretvori OH v glukozo, ki napolni energijske rezerve v mišicah in jetrih. Preostanek glukoze se kopiči v maščobne depoje. Če je količina inzulina v krvi prevelika, telo tudi tisto glukozo, ki je bila namenjena v mišična tkiva shrani kot maščobne zaloge, hkrati pa ga za presnovo OH potrebujemo vedno več.

Več kot je inzulina, večja je rezistenca na inzulin, več je maščobnih zalog. Verjamem, da ste že slišali nekoga reči: »Vse kar pojem se mi nabira v maščobo«. Ravno ta proces je posledica prevelikih količin inzulina v krvi in slabi občutljivosti telesa na inzulin.

In kaj pravijo pravila ločevalne diete? Uživanje prekomernih količin OH v kompleksnih in preprostih oblikah, ki preprečuje dolgoročno izgubo maščobnih zalog.

Razloge za neučinkovitost ločevalne diete bi lahko še naštevali, vendar je dovolj, da se zavedate glavnih negativnih posledic. Kljub izgubi telesne teže, boste porušili hormonsko ravnovesje, izgubili velik del mišičnega tkiva in izpolnili le kratkoročne cilje. Cilj hujšanja je izguba maščobnih zalog in ničesar drugega. In kot je verjetno že očitno boste doživeli šok, ko boste z ločevalno dieto zaključili. ločevalna dieta

Za učinkovitejšo rešitev predlagam preprost način prehranjevanja, ki temelji na enem samem pravilu. Vaš krožnik naj vedno vsebuje vir beljakovin, ki količinsko presega vir OH oz. prilog. Dodajte še vlakninasta hranila v neomejenih količinah (zelenjava), ter jih začinite z zdravimi maščobami (viri omega-3 maščobnih kislin).

Koliko obrokov si boste privoščili je popolnoma odvisno od vas in vašega načina življenja. Vedno prilagodite količino hrane vašim energetskim potrebam. Če jeste premalo, lahko naredite več škode kot koristi.

Seveda pa ni potrebno omenjati, da se je fruktozi, ter drugim oblikam sladkorjev potrebno izogibati. Pijte veliko vode ali nesladkanega zelenega čaja in rezultati so zagotovljeni.

V komentarje zapišite vaše izkušnje z ločevalno dieto, v kolikor jih imate. Ne pozabite Všečkati in Deliti objave. Skupaj lahko preprečimo negativne posledice neučinkovitih in hitrih diet.