Sam imam pozimi vedno težave z zamašenim nosom in virozami. Glede na to, da v takšnih primerih vedno povečam vnos vitaminov in mineralov, nekako preprečim najslabše. Tokrat sem se odločil, da se slabemu počutju popolnoma izognem in ga preprečim. Trenutno mi uspeva z pomočjo nasvetov, ki jih bom danes delil. Krepitev imunskega sistema 101.

Naš imunski sistem skoraj na vsakem koraku odlično skrbi za naše zdravje in preprečuje vstop mikro-organizmov, ki povzročajo prehlade in bolezni.  Vendar mu vsake toliko časa tudi spodleti in takrat je žal prepozno, da bi razmišljali o krepitvi imunskega sistema.

Imunski sistem ne smemo dojemati kot eno samo entiteto. Je skupek različnih posameznih funkcij, ki skupaj opravljajo nalogo »varnostnika« v našem telesu. Mislim, da se vsi zavedamo kakšnega videza so varnostniki pred nočnimi klubi in prav takšnega si želimo za svoje telo.  Varnostnika, ki bo, še predno bakterije pridejo v naše telo, naredil red in neželene goste odslovil. In kako krepiti imunski sistem?

Nasvet #1: Osvojite zdrave življenjske navade

Zveni res da klišejsko, vendar so zdrave navade resnično ključ do uspeha tudi pri krepitvi imunskega sistema. V svojih člankih večinoma govorim o izgubi kilogramov in oblikovanju telesa, vendar se v ozadju skriva še veliko več. V kolikor osvojimo zdrave navade, se ne bomo znebili le kilogramov. Na tak način lahko preprečimo veliko nepotrebnih tegob in med njimi so tudi prehladi in neželene bolezni. Ne želim, da pri tem kompliciramo. Za boljše zdravje in krepitev imunskega sistema sledite vsaj večini naštetih smernic:

[bullet_block large_icon=”8.png” width=”” alignment=”center”]

  • Zaužijete veliko zelenjave, oreščkov in zmerno sadja
  • Zaužijte dovolj beljakovin
  • Poskrbite za dovolj spanca in sproščanja
  • Vadite zmerno in redno

[/bullet_block]

” Ko enkrat zbolimo je že prepozno. Za krepitev imunskega sistema je potrebna preventiva.”

Nasvet #2: V svojo prehrano vključite probiotike

Večina ljudi, med njimi je tudi 80% zdravnikov se ne zaveda, da je večina imunskega sistema povezava z našim prebavnim trakom. Zdravo črevesje je v tem primeru ključnega pomena za krepitev imunskega sistema in samo zdrav in dober imunski sistem se bo odlično boril proti VSEM boleznim.

Čeprav ne zagovarjam prekomernega uživanja dodatkov k prehrani na daljši rok(saj imamo na voljo zdravo hrano), so probiotiki izjema. Zakaj?

Veliko današnjih zdravstvenih težav je povezano z neustreznim načinom prehranjevanja, kar pa je tesno povezano z nepravilnim razmerjem črevesnih bakterij (optimalno razmerje je 85% zdravih in 15% nezdravih črevesnih bakterij). In tako kot je ponekod potrebno na novo posaditi kakšno seme, je vzpostavitev pravilnega razmerja črevesnih bakterij pomembna za krepitev imunskega sistema.

Med funkcije, ki jih opravljajo probiotiki ne spada samo odlična prebava nekaterih virov ogljikovih hidratov ampak tudi:

[bullet_block large_icon=”8.png” width=”” alignment=”center”]

  • pomoč pri proizvodnji vitamina K in B
  • absorbcija nekaterih mineralov
  • pomoč pri metabolizmu in razgradnji določenih toksinov
  • preprečujejo nekatere alergije – trenirajo naš imunski sistem, da loči med patogeni in neškodljivim antigeni, ter na ta način nudijo podporo imunskemu sistemu da pravilno odreagira.
  • preprečujejo vnetja in napihnjenost

[/bullet_block]

Kot rečeno probiotike lahko zaužijemo v obliki dodatkov ali pa jih zaužijemo s hrano. Odličen vir probiotikov so jogurti bogati z probiotiki, nekateri siri in kislo zelje. Probiotične bakterije lahko vzgojite tudi sami. Da boste lažje dostopali do informacij sem za vas poiskal povezavo za domačo pripravo kefirja, bogatega z probiotiki.

krepitev imunskega sistema

Foto: Flickr

Nasvet #3: Uporaba naravnega antibiotika. Česen, nočna mora farmacije

Nasvet, ki vašemu dragemu ali dragi ne bo ravno po godu, vendar v teh časih več kot potreben. Česen že dolgo velja za naravni antibiotik, le na njegovo uporabo smo pozabili. Veliko se sicer uporablja v kulinariki, ampak le kot začimbo, ki pa nima enakega učinka na krepitev imunskega sistema, saj s termično obdelavo izgubi hranilno vrednost.

Strok česna vsebuje le 4 kilokalorije in je nizko-kaloričen »booster« za naš imunski sistem. Strok česna vsebuje 5 mg kalcija, 12 mg kalija in več kot 100 žveplovih spojin dovolj močnih za boj proti bakterijam in okužbam (v obeh vojnah so ga uporabljali za preprečevanje gangrene). Poleg tega vsebuje veliko vitamina B1, B6 in C vitamina. Železo, fosfor in alin, ki se pretvori v alicin so prav tako komponente česna. Ravno alicin velja za naravni antibiotik.

Kot rečeno česna ne smemo termično ali vodno obdelati. Priporočljivo je zaužiti do 3 stroke dnevno, kako ga zaužijemo pa je odločitev posameznika. Avstrijci ga veliko uporabljajo v solatah. Znova in znova sem bil presenečen v kolikšni meri ga uporabljajo. Lahko si ga pripravite tudi v obliki sirupa. Na tri stroke česna posujemo nekaj rjavega sladkorja in ga stremo v možnarju. Tekočino spijemo tekom dneva.

Nasvet #4: Ujemite sončni žarek ali dva

Sonce, vir energije brez katerega ne bi preživeli. Ne samo, da vpliva na naše psihološko razpoloženje, vpliva tudi na naše zdravje in sicer preko vitamina D. Nekateri znanstveniki vitaminu D pripisujejo veliko vlogo. Omenjajo celo, da je vitamin D močnejši od marsikaterega cepiva proti znanim boleznim.

Vitamin D je dolgo veljal za vitamin pomemben za naše kosti, vendar novejše raziskave kažejo veliko večjo vlogo pri zaščiti našega telesa. Vitamin D oz. njegova aktivna oblika pravzaprav niti ni vitamin, ampak hormon, ki posredno regulira veliko več telesnih procesov, kot kateri drugi do sedaj znani hormon. Igra neverjetno vlogo pri  našem zdravju, saj regulira med 3000-25000 genov in igra ključno vlogo pri odzivu imunskega sistema. Vitamin D našemu telesu omogoči proizvodnjo več kot 200 antimikrobnih peptidov, ki so nepogrešljivi za krepitev imunskega sistema.

Brez vitamina D dobesedno lahko umremo in veliko ljudi je se spopada z boleznimi zaradi pomanjkanja vitamina D. Vitamin D nastaja kot pro-hormon v naši koži ob izpostavljanju sončnim žarkom, zato si le privoščite kakšno kavo ali dve in uživajte v polnjenju baterij.

Nasvet #5: Infrardeča savna je zakon

Zadnji nasvet je tudi nasvet, ki ga trenutno sam največ prakticiram. Enostavno uživam v savnanju, razloge težko pojasnim. Lahko vam zaupam, da se po vsakem savnanju počutim izredno sproščeno. Spanec po savnanju je izredno kvaliteten in regeneracija od treningov je odlična.

Razlogi zakaj se savnanja poslužujem niso samo odlični občutki, ki verjetno prav tako vplivajo na moj imunski sistem. Z savnanjem očistimo svoje telo in se znebimo toksinov, ki jih izločimo skozi pot. Povečana temperatura telesa povzroči imunsko reakcijo in poveča imunski odziv. Število belih krvničk se ob izpostavitvi vročini lahko poveča tudi za 58 odstotkov, število T-celic in protiteles pa kar za 2000 odstotkov. Visoke temperature pomorijo tudi veliko bakterij, ki na temperature preko 80°C niso odporne.

Alternative za savno v teh težkih časih ni, vseeno pa lahko na račun drugih stvari prihranimo kakšen evro in si privoščimo obisk savne. Verjemite, telo nam je hvaležno.

” Če sami ne poskrbimo za svoje telo, kdo bo?”

Sedaj želim, da narediš naslednje. Ker verjamem, da obstaja še veliko načinov kako okrepiti imunski sistem, mi v komentar zapiši način, ki ga za krepitev imunskega sistema uporabljaš sam/-a.