Kako zmanjšati željo po sladkem in vnos sladkorja v procesu hujšanja? Mnogim ta vprašanje predstavlja največji izziv telesne preobrazbe. Kljub zavedanju, da se je sladkorju potrebno izogibati jih premami že samo pogled na katerokoli pregreho in redki se tem občutkom lahko tudi uprejo.

Vedno več raziskav je posvečeno analizam sladkorja in njegovemu vplivu na telesne procese. Sladkor danes povezujejo z nastankom raka, sladkorne bolezni, putike in še bi lahko našteval. Tudi teza, da s sladkorjem ne moramo postati odvisni je napačna. Med zadnjimi je bil posnet tudi dokumentarni film, ki je s pomočjo magnetne resonance in delovanja možganov predstavil zanimive rezultate.

Uživanje sladkorja stimulira identične predele možganov kot uživanje kokaina in ta podatek bi moral biti izredno zaskrbljujoč.

Ker se zavedam, da je sladkor velik trn v peti marsikomu med vami sem pripravil 5 prosprostih nasvetov oziroma trikov, kako zmanjšati željo po sladkem oziroma kako preprečiti neželjeno uživanje sladkorja v procesu telesne preobrazbe. Triki so zelo preprosti, zato ostanite z mano do konca.

kako zmanjšati željo po sladkem

Foto: Flickr

Kako zmanjšati željo po sladkem?

Trik #1: Ko se vam jé sladko, si pripravite kvaliteten obrok

Sam sem velikokrat že doživel, da se mi je v trenutku pojavila želja po sladkem. Velikokrat se je to zgodilo, ko cel dan nisem jedel popolnoma nič, zvečer pa sem prišel domov. Glej ga zlomka spraznil bi lahko celo omaro sladkarij in še več.

Takrat se zavedam, da moje telo potrebuje hrano. Moje telo je lačno hranil, ki jih potrebuje za pravilno uravnavanje hormonov, porabo energije in kurjenje maščobnih zalog. Enostavno si pripravim kvaliteten obrok, ki vsebuje vsa potrebna makro-hranila (beljakovine, OH-je, maščobe) in to priporočam tudi vam.

Kadar se pojavi žeja po sladkem si privoščite obrok, ki vsebuje veliko beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov, veliko zelenjave in pa kakšno žlico ali dve zdravih maščob. Če želja po sladkem ostaja, se problem lahko pojavlja drugje. Velikokrat se težava skriva v hormonsken neravnovesju ali psihloških težavah, ampak o tem kdaj drugič. Za začetek ne želim komplicirati.

Potreba po sladkem je lahko plod hipoglikemije oz. naglega padca sladkorja v krvi.

Trik #2: Ne nasedajte marketinškim trikom

Ni pomembno v kakšni obliki mi sladkor zaužijemo. Sladkor je sladkor in v vsakem primeru naše telo odreagira popolnoma enako. Zato je zelo pomembno, da se zavedamo vsebnosti sladkorja v prehrani, za katero nas želijo z raznimi napisi kot so Wellness ipd. prepričati da so zdrava.

Preverite vsebnost sladkorja v izdelkih. Preprosto preverite etiketo. Če jo izdelek ne vsebuje, ga sploh ne kupujte!

Trik #3: Omejite uživanje sadja in povečajte vnos zelenjave

Kljub temu, da sadje velja za zdravo hrano bi vas opozoril, da temu le ni ravno tako. Že res, da vsebujejo vitamine, pa vendar vsebujejo tudi obliko sladkorja imenovana fruktoza, ki ne deluje ravno v prid našim zastavljenim ciljem.

Vsekakor to ne pomeni, da je sadje prepovedano (tisti z več kot 15 kilogrami viška se ga v začetku izogibajte), potrebno je le omejiti njihov vnos.

Za zagotavljanje potrebnih vitaminov in mineralov povečajte vnos zelenjave, saj je ta v veliko primerih celo bogatejši vir potrebnih hranil. Paprika vsebuje veliko več vitamina C kot pomaranče ali limone. In takšnih primerov zelenjave je še veliko več. Priporočeno sadje v fazi izgube kilogramov bi bilo jagodičevje, jabolka oziroma sadje z nizkim glikemičnim indeksom.

kako zmanjašti željo po sladkem

Foto: Flickr

Trik #4: Izogibajte se uživanju sladkih pijač in pijač z nič sladkorja

V dobri veri, da telesu ne bomo naredili škode, si privoščimo Coca-Colo Zero ali katero koli drugo pijačo, ki obljublja nič kalorij in je brez sladkorja. Brez slabe vesti jo spijemo, brez zavedanja kaj se v tem trenutku dogaja v našem telesu.

Kljub temu, da ne zaužijemo popolnoma nič kalorij in spijemo pijačo z umetnimi sladili, naše telo to dojame popolnoma drugače. Umetna sladila v večini imitirajo sladkorje in temu primerno naše telo odreagira. V velikih primerih, je kljub zaužitju 0 kCal in nič sladkorja, zaznati porast inzulina v krvi.

Naše telo tako izpostavimo odličnim pogojem kopičenja maščobnih zalog, pa čeprav nismo zaužili “ničesar spornega”. Ta inzulin lahko v krvi ostaja dlje časa in ob vsakem vašem naslednjem obroku lahko sklepate, kam se bodo zaužite kalorije kopičile.

Hrana in pijača, ki obljublja 0 kalorij v večini vsebuje umetna sladila, ki imitirajo učinke sladkorja.

Trik #5: Sladkih oz. slanih pregreh ne shranjujte doma

Iskreno rečeno sem se tudi sam dolgo spopadal z pregrehami, ki mojemu telesu niso naredile prav nič dobrega. Po zaužitju sem se vedno počutil slabo, da ne govorim o “mačkastih jutrih” zaradi slabe prehrane. Bil sem nor na slane prigrizke ob večerih in skoraj dnevno sem si kupil vrečko čipsa, velikokrat tudi na zalogo.

Ker sem se te navade želel znebiti sem se odločil, da domače zaloge ne želim več imeti. Če sem si zaželel česa slanega sem moral vstati, sesti v avto in se odpeljati do najbližje bencinske črpalke. Ob 22.00 se mi velikokrat to preprosto ni dalo. In ostal sem brez vrečke čipsa.

Začel sem opažati, da v kolikor nimam domače zaloge, mesečno pojem veliko manj čipsa in ugotovil, da je to odličen način za opustitev te grde navade. Verjamete ali ne, od moje odločitve pa do danes je minilo 66 dni in v tem času sem si čips privoščil le 3x. Od novega leta pa do danes pa nisem zaužil tudi ene rezine. Zato priporočam, da pregreh enostavno ne shranjujete doma.

kako zmanšati željo po sladkem

Foto: Flickr

Zapomnite si!

Karkoli imate v omari, bo slej ko prej pristalo v vašem želodcu. Večinoma v velikih količinah, če ste pred tem že nekaj časa vztrajali brez.

V kolikor boste uporabili vsaj enega izmed naštetih trikov,  se nikoli več ne boste vprašali: “Kako se znebiti želje po sladkem?” Nenasitnega hrepenenja po pregrehah ne boste več občutili. Enostavno se boste zavestno odločili in si privoščili kakšno dobroto, brez obžalovanja.

In takšne odločitve so vsekakor neprecenljive!

V kolikor želite, da si boste kakšno dobroto privoščili v dobri družbi pa le delite objavo.