Kako shujšati 10 kilogramov in več? Vprašanje za milijon €, ki si ga velikokrat zastavi ogromno število posameznikov, ki se spopada z neželenimi maščobnimi oblogami okoli trebuha ali drugega predela telesa, kjer si teh zalog ne želi. Če se soočaš z omenjenim problemom sej je potrebno vrniti na osnove, ki zagotavljajo rezultate. 

Na vprašanje kako shujšati 10 kilogramov ali več ti lahko odgovorim na več načinov. Ampak v kolikor se tega problema ne lotiš na začetku in želiš preskočiti osnove, ti že sedaj lahko obljubim da bo katerikoli načrt obsojen na propad.

Zaradi želje po hujšanju, izgubi maščob in napačnimi osnovami, danes bereš ta članek. In če sva iskrena, je problem z odvečnimi kilogrami postal neznosen. Zato si tudi želiš nasvetov, ki sledijo.

Imam prav?

Če zvenim nesramno se opravičujem, moj namen vsekakor ni tak. Bi ti pa rad pomagal in te razveselil, da je izguba maščob lahko enostaven proces, če se ga lotiš pravilno.

Kateri so glavni razlogi za neuspeh težko rečem. Se pa večina posameznikov, ki me prosi za nasvet, spopada s slednjimi problemi:

  • pomanjkanje motivacije,
  • nepravilna izbira hranil in neprimerno zastavljeni jedilniki ali
  • napačna izbira vadbe.

Da se takšni problemi pojavljajo je popolnoma razumljivo. Ob navalu informacij, ki nam jih danes ponujajo »strokovnjaki«, tiskani mediji in dostopu informacij na internetu, hitro pride do zmede in napačnega razumevanja.

Da se enkrat za vselej znebiš te zmede in začneš izgubljati tiste neželene maščobne obloge, sem pripravil 3 preproste nasvete, ki zagotavljajo primerne temelje za izgubo tistih 10 kilogramov ali več. 

kako-shujšati

Nasvet #1: Kako shujšati 10 kilogramov in več? 

Verjamem, da si večina rezultate želi doseči kar se da najhitreje. Obstaja vrsto diet, ki zagotavlja neverjetne rezultate kot je izguba 10 ali več kilogramov v 14 dneh in podobno.

Žal so posledice sledenju takšnim “magičnim” dietam lahko veliko hujše, kot če se lotimo izgube kilogramov na trdnih temeljih.

Realnost je žal takšna, da za zdravo hujšanje potrebujemo nekaj časa. Koliko časa je seveda odvisno od števila kilogramov, ki jih želimo izgubiti. Če se sprašuješ kako shujšati 10 kg in več, potem se zavedaj da proces lahko traja tudi kakšen mesec več kot si želiš.

Na žalost se takšne količine kilogramov nihče od nas ne more znebiti v 14-tih dneh. S tem imam v mislih tudi sebe, pa čeprav imam veliko znanja in izkušenj. Zato vsakič poudarjam, da je na tej točki izredno pomembno kakšne cilje si zastaviš in da so le te realni.

Na koncu vedno šteje le, da cilje dosežeš. Je tako?

Zato, da postaviš kvalitetne temelje hujšanja, priporočam da na list papirja napišeš svoj končni cilj in čas v katerem ga želiš doseči. Ko so dolgoročni cilji zastavljeni, je potrebno sestaviti še tiste najmanjše korake.

Zapiši tudi cilje, ki ga želiš doseči v mesecu dni in obvezno dopiši korake (akcija), da cilje na koncu dosežeš.

Primer takšnega cilja:

” V mesecu dni želim shujšati 5 kilogramov in za dosego tega cilja dnevno naredim 5000 korakov, spijem 3 litre vode in jem samo 3x dnevno.”

 

Podrobnosti so na tej točki totalno nepomembne. Določi si korake, za katere veš da jih lahko opraviš, brez da pri tem drastično spreminjaš svoj življenjski slog. Drastične spremembe nam dolgoročno predstavljajo stres in jih težko sprememnimo v zdrave navade.

Zastavljeni koraki naj bodo merljivi, ker samo tako lahko dobiš vpogled kaj se s telesom resnično dogaja.

Ko govoriva o realnih in merljivih ciljih je seveda zelo pomembno, da si jih zastaviš iskreno.

Konec koncev, goljufamo vedno le sebe in na koncu smo nesrečni prav mi.

Nasvet #2: Sestava krožnika naj bo prilagojena hujšanju

Kadarkoli se pridružim pogovoru na temo kako shujšati, opažam eno veliko težavo.

Pomanjkanje beljakovin!

V današnjem načinu prehranjevanja na beljakovine radi pozabljamo. Ali je razlog v tem, da je virov beljakovin v osnovi premalo ali pa je razlog v tem, da ljudje nanje preprosto pozabimo. Vsekakor so beljakovine ključnega pomena pri sestavi krožnika, če si želiš shujšati.

Zakaj so beljakovine pomembne?

Beljakovine so osnovi gradnik vsake posamezne celice in brez njih, naše telo ne deluje optimalno. V svetu industrijsko predelane hrane je uživanje beljakovin še toliko bolj pomembno, saj nam omogočajo da ohranjamo največjega porabnika energije v telesu, naše mišice.

Beljakovine pa niso pomembne le za ohranjanje mišic. Po novejših raziskavah, beljakovine zaužite skupaj z OH, delno znižujejo glikemični indeks zaužite hrane. Zaradi svojih lastnosti se v telesu razgrajujejo dlje, kar pospešuje metabolizem in ustvarja hormonsko ravnovesje (med drugimi je tudi leptin) pomembno za hujšanje in oblikovanje telesa.

Če na kratko povzamem. Na tvojem krožniku naj bo od danes naprej več beljakovin. Samo tako lahko učinkovito nahraniš svoje telo. Beljakovine so ključ do uspeha.

Koliko se sprašuješ?

To je seveda odvisno od posameznika. Količino beljakovin narekuje naša telesna aktivnost oziroma individualne potrebe po njih. Osebno vedno priporočam, da je na našem krožniku vedno prisotna najmanj (tvoja) dlan beljakovin.

kako shujšati 10 kilogramov

Nasvet #3: Vadba naj temelji na uporu in mišični aktivaciji

Kot rečeno je napačna izbira vadbe lahko velik vzrok, zakaj ne dosegaš želenih rezultatov. Vsekakor je vsako gibanje zaželeno, saj ob tem porabimo določeno količino energije. Vendar tukaj si zato, ker si želiš učinkovitih rešitev in rezultatov v najkrajšem možnem času.

Je tako?

Za hitrejšo izgubo maščob in oblikovanje telesa je priporočljiva vadba z utežmi ali lastno telesno težo. Pri vadbi želimo povzročiti čim več fiziološkega stresa, ker ob tem porabimo več energije. Hkrati v zelo kratkem časovnem obdobju aktiviramo tudi druge fiziološke procese, ki so odgovorni za razvoj ali ohranjanje mišičnega tkiva.

kako shujšati

V kolikor obiskuješ fitnes, svoj trening prilagodi tako da izvedeš manj ponovitev z večjimi obremenitvami, s čim manj pavzami med serijami. Lahko si organiziraš tudi krožni trening, sestavljen predvsem iz kompleksnih vaj kot so počep, mrtvi dvig, sklece in vzgibi .

V kolikor treniraš z lastno težo treniraj po enakem principu, s poudarkom na pravilno izvedbo vaj.

Pomembno je da vaje izvajaš počasi in mišicam zagotoviš daljše obdobje stresa. Primer izvedbe sklece:

  • 1 sekundo dvigujemo svojo težo
  • 4 sekunde spuščamo težo.

“Tja kamor usmerimo svoje misli in pozornost, tja sledi tudi telo.”

Sedaj veš kako shujšati 10 kilogramov in več. Verjetno se strinjaš, da so nasveti za začetek popolnoma preprosti?

Lahko ti povem, da tudi samo upoštevanje nasvetov ni tako komplicirano kot si ljudje predstavljamo. Ob upoštevanju samo enega nasveta (kaj šele vseh treh), lahko dosežeš zavidljive rezultate.

Kateri nasvet ti je najbolj blizu? V komentarje mi zaupaj tvoje mnenje.