Vse od začetka novega leta pa do danes, sem v svoj elektronski nabiralnik prejel ogromno vprašanj glede zelo glasnega problema, ki se glasi: »Kaj narediti, moja tehtnica se je ustavila?« Problem s katerimi se vsaj enkrat v procesu telesne preobrazbe soočimo je stagnacija napredka, ki si ga v veliki večini napačno interpretiramo. Kako torej meriti napredek pri hujšanju? 

Nastali problem velikokrat vpliva na nadaljevanje oblikovanja našega telesa. Predstavlja veliko oviro, ki jo po lastnih izkušnjah le malo ljudi preskoči. Še preden izdam kako takšen problem rešimo, mi dovoli da ti razložim, zakaj rezultati na tehtnici niso realen vpogled v telesne spremembe.

Da razčistimo že na začetku. V kolikor ti tehtanje pomaga dosegati dolgoročne rezultate in izboljšanje vse splošnega zdravja, potem se tehtaj kolikor te je volja.  Razlog zakaj se na tehtnico sam osebno ne zanašam je predvsem v tem, da tipične diete »jej manj, migaj več«, ki zagotavljajo znižanje teže enostavno v 95 odstotkih ne pokažejo realnega rezultata na tehtnici. V veliki meri, kar potrjujejo tudi raziskave je takšen način merjenja ne produktiven in pri večini povzroči porast teže.

Kako meriti napredek pri hujšanju?

 

Vsi se zavedamo, da si porasta teže na tehtnici ne želimo videti.  V trenutku, ko tehtnica ne pokaže želenega rezultata se začnemo obremenjevati kaj smo storili narobe. Začnemo se spraševati nepotrebna vprašanja, ki pripeljejo do končnega cilja. To je obup in nesreča.

Kako meriti napredek pri hujšanju?

Kadarkoli se lotimo telesne preobrazbe se je potrebno vprašati kaj si poleg izgube kilogramov želimo doseči. Jasno je, da si želimo izgubiti kilograme vendar na račun česa?

Ti to zveni znano?

 1. Odločiš se, da želiš izgubiti kilograme.
 2. Vsak dan pretečeš nekaj kilometrom med tem, ko poješ veliko manj hrane.
 3. Vsak dan stopiš na tehtnico in opaziš, da teža pada. Jeeeeeiiii!
 4. En dan v dnevu si privoščiš oddih in se prekršiš.
 5. Stopiš na tehtnico, ki pokaže porast kilogramov. Padeš v obup in odnehaš.
 6. To ponavljaš vsakič ko se lotiš oblikovanja telesa.

Med vsemi temi poskusi se v 80% zgodi tudi to, da pridobimo kakšen kilogram več, kar je bolj obremenjujoče.

Zaradi napačne interpretacije rezultatov smo ponovno padli v začaran krog in izhod iz njega je zaradi psihološkega pritiska veliko težji.

Številke na tehtnici ne definirajo uspeha

Kot rečeno je zelo pomembno zavedanje, katerih kilogramov se želimo znebiti. Vsekakor si v svojem primeru ne želim izgubljati mišične mase. Moški si ne želimo biti »obešalnik« za naša oblačila. Želimo si lepo oblikovanih mišic in verjamem da to velja tudi za ženske.

Nikoli, ampak resnično nikoli si ne smemo dovoliti izgube kilogramov na račun mišične mase. Mišice so glavni porabnik energije našega telesa in v kolikor jih nimamo, nam še tako učinkovit program prehrane ne pomaga.

Vsekakor je rezultate potrebno meriti, vendar na učinkovit način. Način, ki nas bo v procesu telesne preobrazbe nagradil in nas dodatno motiviral. Kateri so tisti najboljši načini merjenja rezultatov?

Kako meriti napredek pri hujšanju?

Meritve obsegov ali vizualna sprememba? Kaj najboljše deluje?

Kadar se osredotočimo na kvalitetno izgubo maščobnih zalog, primerno uredimo prehrano in pričnemo trenirati z obremenitvijo je potrebno svojo spremembo telesne kompozicije meriti na več različnih načinov.  Z  sledenjem in opazovanjem telesnih sprememb hitreje opazimo ali kilograme izgubljamo na pravih mestih. Če temu ni tako, hitro lahko prilagodimo način treninga ali prehrane.

Še predno pa se lotimo instrumentov merjenja, postavimo pravila merjenja: Ne meri se vsakodnevno.

Naše telo je stroj v katerega žal nimamo vpogleda. Vsakodnevno se v njem dogajajo stvari, zato naša teža iz ure v uro lahko varira. S tem se ni potrebno obremenjevati, saj to v veliki meri ne vpliva na dologoročni proces izgube kilogramov. Poleg tega, pa nas stalno merjenje lahko psihično preobremeni, kar spet vpliva na hormonsko delovanje telesa. Dodatnega stresa si v procesu hujšanja ne želimo.

Dva najbojša načina merjenja rezultatov:

naredi fotografijo – moja naljubša metoda. Stopi pred ogledalo v svoji šprtni opremi, vzemi svoj pametni telefon in naredi sliko. Obrni se na stran in ponovno naredi sliko. Verjetno bo pogled na sliko odbijajoč, pa vendar se je enkrat z realnostjo potrebno soočiti. Sliko shrani na računalnik in proces ponovi iz tedna v teden. Slikaj se na isti dan ob isti uri. Najbolje da to storiš v soboto ali nedeljo, preden spiješ kavo ali zajtrkuješ.

izmeri obsege predelov telesa – meritve obsegov delov telesa je druga metoda s katero lahko dobiš kvalitetno povratno informacijo.  Pri teh meritvah je izredno pomembno, da se merite zjutraj in NIKOLI po opravljenem treningu. pri meritvah je potrebno biti pozoren je mesto merjenja. Izberemo mesto, kjer so nehaja kakšna pegica, saj tako zagotovimo da bo merjenje potekalo vedno na enakem mestu. Sam osebno merim naslednje obsege:

 • obseg vratu
 • obseg roke
 • obseg ramenskega obroča
 • obseg prsnega koša
 • obseg trebuha
 • obseg bokov
 • obseg stegna

Zelo pomembno je, da vedno izberemo enako točko merjenja. Jaz se orientiram na telesna znamenja ali pege. Rezultate po navadi tudi seštejem, saj se z razvojem mišične mase kakšen obseg telesa tudi poveča (prsi, biceps, stegno), medtem ko se drugi manjšajo.

Kako meriti napredek pri hujšanju?

Osebno menim, da sta opisana načina merjenja rezultatov najbolj učinkovita, kadar jih uporabimo skupaj. Tako na najboljši način dobimo vpogled v statistične podatke, ob enem pa zadovoljimo naš vizualni aspekt doseganja rezultatov.

Ni ga lepšega občutka, ko vidimo padec centimetrov okoli trebuha oz. drugih rizičnih predelov telesa, medtem ko razvijamo lepo in privlačno telo.

Predlagam, da že jutri zjutraj v roke vzameš šiviljski meter in izmeriš svoje obsege, ter takoj za tem narediš dve fotografiji. Še prej pa mi v komentar zaupaj, kateri izmed naštetih instrumentov merjenja se ti zdi najbolj primeren za merjenje tvojih zastavljenih ciljev.