V živo si lahko predstavljam, kaj v takšni situaciji posameznik lahko doživlja. Več kot mesec dni vztrajamo s pravilno in zdravo prehrano, smo disciplinirani pri vadbi in se izogibamo pregreham. Želimo si rezultatov, pa vendar tehtnica že nekaj časa ostaja na istem mestu. Začnemo se spraševati, kaj se dogaja, zakaj ni napredka? Iz izkušenj vem, da večina zaradi psihične obremenitve kar obupa. Kako preprečiti takšen proces v nadaljevanju, za začetek pa razčistimo zakaj se to dogaja.

Vsekakor opisan proces ni razlog da obupate in vržete puško v koruzo. Za nameček iz lastnih izkušenj lahko povem, da se nekaj takšnega zgodi 80% ljudem, ki se lotijo hujšanja, redki pa premagajo tisti psihični pritisk in nadaljujejo z preobrazbo.  Ali te posamezniki poznajo razloge takšnega procesa, ne vem.  Sem pa prepričan, da si  želite spoznati rešitev.

»Z pridobljenim znanjem in poznavanjem problema vedno najdemo rešitev.«

Za razumevanje opisanega problema vam bom predstavil nekaj osnov delovanja človeškega sistema. Brez skrbi, nobenih latinskih izrazov, ki jih razumejo le naši osebni zdravniki. Vse skupaj je lahko popolnoma enostavno, če le želite razumeti.

Kadarkoli se lotite hujšanja in oblikovanja telesa, po navadi zmanjšate vnos hrane ali povečate telesno aktivnost. Vsekakor oba faktorja vplivata na izgubljanje maščob in oblikovanje mišičnega tkiva, kljub temu pa prehitro naredimo napako, ki jo sam imenujem: »strah pred hrano

Če na hitro opišem kaj večina (med njimi sem bil tudi sam v začetku) naredi. Pred poletjem ali kakšnim pomembnim dogodkom si želi izgubiti maščobne zaloge na predelu trebuha, stegen, nog. Zateče se k informacijam na spletnih portalih, pričnejo z katerokoli dieto in kilogrami začnejo padati. Dieti dodajo vadbo in kilogrami se še kar topijo. Mesec dni in rezultati so odlični, mine še kak teden in kilogrami še kar padajo.  Potem pa se vse skupaj ustavi. Logično pomislijo, da je potrebno zmanjšati vnos hrane in povečati intenzivnost vadbe, kar pa je lahko »smrt.«

kaj narediti, ko se tehtnica ne premakne več

Foto: Flickr

Zakaj smrt za izgubo kilogramov in oblikovanje telesa?

Naše telo ob zmanjšanem vnosu hrane v začetku prične z porabljanjem maščobnih zalog. To je logičen proces, ki ga v začetku doživi vsak posameznik. Nekaj kilogramov izgubimo tudi na račun vode, ki jo je naše telo zadrževalo, zato kilogrami hitro padajo. Vse skupaj se dogaja do trenutka, ko telo prekomerno zmanjšanje hrane dojame kot šok. Telo v tej fazi upočasni vse telesne procese. Upočasni naš metabolizem, porabo energije, hkrati pa spremeni presnovo hrane. Naredi vse, da preživi.

Tako večino hrane, ki jo zaužijemo pretvori v maščobne zaloge, zaradi upočasnjenih telesnih procesov pa energije ne porabljamo v tolikšni meri, kot bi jo za uspešno oblikovanje in hujšanje želeli. Iz omenjenih razlogov, se po prenehanju diete, dogajajo tudi tako imenovani jo-jo učinki. Na tak način hitro pristanemo v začaranem krogu, na podlagi slabih izkušenj pa se hujšanja kasneje lotim še na bolj drastičen način.

Če si takšne situacije ne želite doživeti, potem se zavedajte treh stvari:

  • Strah pred hrano je odvečen
  • Telo zaradi več mišic potrebuje več energije in hrane
  • Ne vrzite puške v koruzo, ko se ustavi.

Rešitev mislim, da lahko razberete že iz naštetih točk, pa vendar jo bom izustil in opisal.

»Povečajte vnos hranil!«

Jejte še več hrane, ki je bila na vašem jedilniku do sedaj ob predpostavki, da ste se osredotočili na zdravo prehrano. Predvsem se osredotočite na povečan vnos beljakovin. V nekem odstavku sem vam zaupal, da sem se s takšnim problemom spopadal tudi sam in verjeli ali ne, kljub povečanem vnosu hrane in energije sem ponovno pričel z izgubljanjem maščobnih zalog. Omejena rešitev je resnično enostavna in jo znova in znova implementiram in svetujem vsakomur, ki pristopi k meni . Včasih je za korak naprej lahko odločilno eno samo jajce na dan.

kaj narediti, ko se tehtnica ne premakne več

Foto: Flickr

Resnično bi vam svetoval, da se znebite strahu pred hrano.  Zaradi ovir, ki si jih postavimo sami velikokrat ne dosežemo želenih rezultatov in verjamem, da je zaradi preteklih izkušenj ali drugih razlogov, strah pred hrano lahko velik problem.

Za konec mi v komentarje zaupajte vaš prehranjevalni dan. Tako lahko skupaj poiščemo manjkajoči člen vašega uspeha.