Pozor: Literatura o kateri bom pisal v nadaljevanju bo za nekatere IZREDNO kontroverzna in lahko nasprotuje vsemu, kar ste do sedaj slišali v medijih, od svojih zdravnikov in celo nekaterih osebnih trenerjev. Bodite prepričani, da je področje prehrane in hujšanja doživelo velik  preskok v zadnjih letih. Naslednja našteta dejstva temeljijo na več kot 35 raziskavah in niso le moje mnenje.

Kar nekaj časa sem zbiral pogum, da napišem spisek laži o katerih govorijo le redki. Sicer se meje tabujev premikajo z dneva v dan, pa vendar se je z resnico potrebno soočiti čim hitreje. Žal smo dnevno deležni »pranja možganov« s strani medijev in drugih ogromnih multinacionalk in temu je potrebno narediti konec.

Dan danes se zavedamo, da je na razpolago ogromno informacij, ki pa ni nujno da so tudi dobre in uporabne. Oglaševanja si žal »majhne ribe« ne moremo privoščiti v takšni meri kot multinacionalke, zato ljudi ozaveščamo na drugačen način.

Vzel sem si čas za raziskave in povzel nekatera dejstva, katerim sledim že nekaj časa, vam pa bodo na voljo od danes naprej. Ali se bo glede na našteta dejstva spremenil kakšen pogled ne vem. Si pa želim, da naslednjič ob napačnih informacijah vklopite svoj »alarm« in usmerite svojo miško v zgornji desni kot (brez zamere uporabniki Appla, ki imate gumb za izhod na drugi strani).

7 laži o ujšanju in prehrani

Foto: Peng Kangi

Laži o hujšanju in prehrani št 1: Jajca so zlo, ker vsebujejo veliko holesterola

Vsakodnevno poslušam, kako se je jajcem potrebno izogibati, ker naj bi domnevno, ob vsakodnevnem uživanju, povzročali srčno žilne bolezni . Na slab glas so prišla zaradi večje vsebnosti holesterola, ki si ga v našem telesu po mnenju nekaterih zdravnikov in pa predvsem prehranske industrije ne želimo.

Na mojo in na vašo srečo  je znanost dokazala, da holesterol v hrani nima direktnega vpliva na holesterol v krvi. Jajca imajo celo nasproten vpliv. V naši krvi dvigujejo raven dobrega holesterola (HDL) in nimajo direktnega vliva na povečanje tveganj srčno-žilnih obolenj. [1]

Če smo iskreni so jajca eno izmed najbolj popolnih hranil, ki obstajajo na tržišču. Poleg odlične sestave in razmerja beljakovin in zdravih maščob vsebuje tudi močne antioksidante, ki po mnenju strokovnjakov ščitijo naše oči.[2]

Pri meni so na jedilniku vsakodnevno. Če verjamete ali ne me okusna omleta z fižolom ali nekaj zelenjave nasiti mnogo bolj, kot pa kakšno hitro kosilo. Predlagam da jajca vključite v svoj jedilnik. Telo vam bo hvaležno, saj mu boste ponudili kvalitetna hranila, vi pa se boste lažje znebili tistih neželenih kilogramov.

[1] http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539

[2] http://ajcn.nutrition.org/content/70/2/247.short

»Pranja možganov smo deležni že do majhnih nog. Naredimo temu enkrat za vselej konec!«

Laži o hujšanju in prehrani št. 2: Jejte več majhnih obrokov dnevno za pospešitev metabolizma

Eno izmed prvih vprašanj, ki jih po sestankih z svojimi bodočimi strankami dobim je: »Ali bom moral jesti na tri ure po malo?« Iskreno se vprašanju ne čudim, glede na to, da sem tudi sam nekaj časa verjel v to zmoto. Res je, tudi sam sem prakticiral takšno metodo in naletel predvsem na dejstvo, da se takšnega načina prehrane redki resnično do potankosti držijo.

In resnica je, da v kolikor niste 100 kilogramov težak bodybilder, ki konstantno potrebuje vir hranil in energije, takšnega načina prehranjevanja ne potrebujete.

Vsekakor vam obrok pospeši metabolizem, vendar samo za čas presnove zaužitega obroka. Hitrost oz. pospešek vašega metabolizma je predvsem odvisen od količine hrane, ki se znajde na vašem krožniku skozi celoten dan in ne število obrokov.

Raziskave so pokazale, da ne obstaja razlika med tem ali zaužijete 6 manjših obrokov dnevno ali 3 velike. Količina obrokov ni pokazala nobene razlike v pospešitvi metabolizma. Druga zanimiva raziskava je pokazala celo drugačne rezultate. Manjši obroki vas ne nasitijo in ste zaradi tega lahko veliko hitreje lačni, kar pa hitro pripelje do učinka prenajedanja.[1]

V tem primeru bi vam svetoval samo to, da si količino obrokov in število obrokov prilagodite na lastne potrebe. O tem sem napisal že članek z naslovom Napaka pri hujšanju, zaradi katere večina obupa ? Preprost nasvet, kako vam motivacije za hujšanje ne bo nikoli zmanjkalo.

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/915549

laži o hujšanju in prehrani

Foto: Danielle

Laži o hujšanju in prehrani št. 3: Prevelika količina beljakovin obremeni vaša ledvica in škoduje kostem

Opozorilo na mestu, bi temu lahko rekel. Če bi to dejansko držalo.

Tisti, ki se redno ukvarjamo z fitnesom ali športom se zavedamo, da so beljakovine pomemben del za regeneracijo mišic. Kar zasledim potem pri večini je strah pred večjo količino zaužitih beljakovin.

Vsekakor povečan vnos beljakovin v vaši prehrani povzroči večje izločanje kalcija iz kosti. Ta učinek je kratkoročen, dolgoročno pa dosežemo ravno obraten učinek, kar je enkratno. Vzdrževanje visokega beljakovinskega vnosa je zelo povezano z zdravjem kosti in manjšo možnostjo oz. tveganjem zlomov.

Poleg tega pa ni nobenih trdnih dokazov, da visok vnos beljakovin povzroča bolezni ledvic. Presenetljivo je dejstvo, da je najpogostejši razlog za odpoved ledvic visok krvni pritisk, katerega pa velik vnos beljakovin znižuje.[1]

Po mojem mnenju za dobro regeneracijo in zdravo mišično tkivo potrebujemo vsaj 70-100 g beljakovin dnevno. Vsekakor pa je ta količino odvisna od posameznikovih potreb in načina življenja.

[1] http://www.jissn.com/content/1/1/45

» Beljakovine lahko pridobimo iz različnih virov. Bodite pozorni le pri interpretaciji vsebnosti beljakovin na 100g hrane.«

Laži o hujšanju in prehrani št. 4 : Izogibajte se nasičenim maščobam

Kar je presenetilo tudi mene je bilo dejstvo, da so za širjenje takšne laži odgovorni podkupljeni znanstveniki in skorumpirana politika. Sedaj je le še vprašanje časa, kaj vse so nam zatajili oz. nam lagali.

Dovolj o politiki. V letu 2010 je bilo izdano obsežno poročilo iz področja 21 epidemioloških raziskav povezanih z uživanjem nasičenih maščob, ki so zajemale 347.747 ljudi. In rezultat?

Uživanje nasičenih maščobnih zalog in srčno-žilne bolezni nimajo nobene povezave[1].

Na našo srečo se nam za učinkovit prehranski načrt ni potrebno izogibati nekaterim vrstam mesa, maslu, kokosovem olju, sirom in dobremu pršutu. 😉

[1] http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

laži o hujšanju in prehrani

Foto: Michael Quinn

Laži o hujšanju in prehrani št.5:  Žitarice so primaren in nujen vir hranil

Iskreno sem vesel, da je v naših trgovinah na voljo tudi kakšna druga vrsta žita kot le pšenica. Dolgo časa je v naši »zahodni prehrani« pšenica predstavljala glavni vir hrane, ki pa jo danes povezujejo z veliko zdravstvenimi težavami.

Najbolj zastrašujoč podatek ki sem ga zasledil, je dodana visoka vsebnost glutena v pšeničnih jedeh, ki ga povezujejo z boleznimi kot sta shizofrenija in cerebralna ataksija.[1]

Problem pri glutenu ni toliko alergija nanj, kot jo imajo ljudje z celiakijo. Problem glutena se pojavlja predvsem pri naši senzitivnosti nanj. Telo zaradi prevelikih vnosov glutena le tega težko kvalitetno prebavi in porabi. To povzroča napihnjenost, prebavne motnje in utrujenost.[2]

Ne bom rekel, da se je jedem brez glutena potrebno popolnoma izogniti, saj bi na tak način povzročili ravno toliko škode, kot pa če ga uživamo v prekomernih količinah. Tako kot pri večini hrane tukaj priporočam zmernost, predvsem pa opazujte svoje telo in kakšen učinek imajo določena hranila nanj.

[1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0447.2005.00687.x/full

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292448/

» Žitaricam se ni potrebno popolnoma izogniti. K sreči imamo danes veliko večjo izbiro hranil. Izberite prave.«

Laži o hujšanju in prehrani št. 6: Nizek vnos OH-jev = NEVAREN!

Ta laž se v veliki meri navezuje tudi na zgoraj opisan problem, le da so jo »guruji prehranske industrije« spravili še raven višje.

K sreči nisem edini med pisci literature na temo prehrane in hujšanja. Mnogi so o dietah z nizkim vnosom OH-jev že pisali. Obstaja vrsto dokazov o učinkovitosti ketogene diete, ki temelji na uživanju beljakovin in maščob, ter nič OH-jev. Prav tako obstaja vrsto člankov, ki opisujejo paleo način prehranjevanja, pri kateri uživamo “živo, nepredelano hrano”. In še bi lahko našteval.

Pozitivnih učinkov načina prehranjevanja z nizkim vnosom OH-jev je veliko:

[bullet_block large_icon=”0.png” width=”” alignment=”center”]

  • Večja učinkovitost pri izgubi maščobnih zalog, kot pri prehrani z omejenim vnosom kalorij, kljub temu da je vnos hrane lahko neomejen
  • Znižanje krvnega pritiska
  • Nižji krvni sladkor in izboljšanje simptomov sladkorne bolezni
  • Povišanje zdravega (HDL) holesterola
  • Nižja raven trigliceridov, kot pri prehrani z nizkim vnosom maščob
  • Zmanjšanje slabega (LDL) holesterola

[/bullet_block]
Predvsem je največja pozitivna lastnost takšnega načina prehranjevanja v tem, da ni potrebno šteti koliko kalorij dejansko zaužijemo. Poslužujemo se živil, katera na naš krvni obtok delujejo pozitivno, kar se izrazi v izgubi maščobnih zalog, povečanju življenjske energije in pa predvsem veselju in uživanju ob hrani brez slabe vesti.

Kako je takšen krožnik sestavljen, tisti naročeni na moje novice že veste. Tisti, ki pa tega ne veste in si želite izvedeti pa izpolnite spodnji obrazec. Poleg krožnika, boste dobili še druge BREZPLAČNE nasvete, ki vam bodo koristili pri oblikovanju telesa.

[optin_box style=”2″ alignment=”center” email_field=”email” email_default=”Vnesite svoj elektronski naslov …” integration_type=”icontact” double_optin=”Y” thank_you_page=”http://brezplacno.markkavcic.si/hvala-za-zaupanje/” list=”137839″ name_field=”name” name_default=”Vnesite svoje ime …” name_required=”Y”][optin_box_field name=”headline”]BREZPLAČNI nasveti za sestavo popolnega krožnika in še več…[/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PHA+RG92b2xqIGplIGlza2FuamEgaXpnb3Zvcm92LiBNb3RpdmFjaWphLCBzZXN0YXZhIGplZGlsbmlrb3YsIHByZWhyYW5hIGluIMWhZSB2ZcSNLiBWc2UgbmEgZG9zZWd1IHJvay48L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Cenim vašo zasebnost in sovražim smetenje[/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”0″ button_below=”Y”]Želim dostop![/optin_box_button] [/optin_box]

Laži o hujšanju in prehrani št. 7: Visok vnos maščob vas bo naredil debele

Glede na to, da se v določeni meri gibljem tudi v vodah fitnesa iz športnega vidika, poznam veliko primerov tekmovalcev, ki so se oblikovanja telesa in izgube maščobe lotili z pomočjo velikega vnosa maščob.

Že drži, da maščobe na gram vsebujejo več kalorij kot pa beljakovine in OH-ji in verjamem, da to dejstvo vpliva na vcepljeno prepričanje. Takšno razmišljanje ni pravilno, saj naše telo ne deluje na takšen način. Če bi to držalo, potem tekmovalci v svetu fitnesa ne bi poželi uspeha.

Vrhunski šport vedno terja svoj davek tudi na drugi “prepovedani” strani, vendar to ni razlog za njihov uspeh. Rezultate tudi v vrhunskem športu na koncu vedno ustvarja disciplina pri upoštevanju prehranskega načrta in pravilno načrtovani treningi. Temu se žal nihče ne more izogniti.

laži o hujšanju in prehrani

Foto: Kemal Y.

Kako naprej?

Za začetek naj se vam vtisne v spomin vse to kar ste do sedaj prebrali. V kolikor si niste vsega zapomnili se vrnite na članek kakšen drug dan in ga preberite še enkrat. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da z osvojenim znanjem lahko ustvarimo le pozitivne spremembe. Pred dnevi sem si ogledal odličen film, ki govori o povečanju uporabe kognitivnih sposobnosti naših možganov. V spomin se mi je vtisnil naslednji izrek:

»Znanje ne povzroča negativnih sprememb in kaosa, ignoranca ga.«

Ne ignorirajmo pomembnih podatkov in naredimo zavajanju konec. Delite informacijo naprej!