Kako pokuriti kalorije brez občutka napora? Je to sploh mogoče? Vadba je dosti lažja, kadar ne izgleda kot vadba. Se strinjaš? Stvar je v tem, da glava in mišice ”razmišljajo” drugače – to pomeni, da je razlika v tem, kako močno telovadiš in kako ti misliš, da si močno telovadil/a. Temu pravimo tudi norma za zaznavanje napora.

Kot primer lahko navedemo tek. Veliko ljudi, ki teče, med tem posluša glasbo – ima ustvarjen lasten izbor pesmi, ki mu olajšajo tek. Dejstvo je, da glasba daje ritem našemu teku (tudi telovadbi na splošno) in nas spodbuja, z njo pozabimo na bolečino v nogah. Glasba daje našemu telesu energijo, ki jo potrebujemo za boljšo in daljšo izvedbo telovadbe. Ko pa pridemo do konca seznama predvajanja, se zaključi tudi naša telovadba/tek. Glasba nam posledično zniža stopnjo zaznavanja napora. Torej kako pokuriti kalorije brez da se zavedamo napora?

Tukaj je 6 načinov, kako pokuriti kalorije brez občutka napora med vadbo:

Način #1: V zimskem času je super, če izberemo smučanje. Samo smučanje predstavlja napor in hkrati užitek, ko se spuščamo navzdol po belih strminah, s prijatelji, družino ali sami. Med samim smučanjem pokurimo 10 kalorij na minuto. Seveda pa je še boljše, če vlečnico nadomestimo s tem, da se po hribu navzgor odpravimo kar sami – tukaj govorimo o turnem smučanju, kjer pokurimo kar do 25 kalorij na minuto. Pozor le na varnost!

kako pokuriti kalorije

Foto: http://theskimonster.com/files/theskimonster/ckfinder/images/ski-safety.jpeg

Način #2: Eden izmed takšnih športov je tudi pohodništvo. Ker je Slovenija kar precej hribovita, ni težko najti hriba (ali gore), na katerega bi se želel povzpeti. Verjemi, na vsakem vrhu te čaka spektakularen razgled in dobro počutje. Najbolj super pa je to, da bomo pokurili ogromno kalorij in utrdili spodnji del telesa, bolje kot pri marsikateri drugi vadbi.

Način #3: Si ljubitelj/ica kolesarjenja? Potem je gorsko kolesarjenje vadba zate. Med samim kolesarjenjem najbolj delujejo ritne mišice, sprednje in zadnje stegenske, hkrati pa tudi roke in hrbet. Torej je super vadba za kurjenje maščob po celem telesu. Hkrati pa smo zunaj na prostem, kjer uživamo v razgledu.

kako pokuriti kalorije

Foto: http://img0.joyreactor.com/pics/post/funny-pictures-auto-bike-bicycle-368217.jpeg

Način #4: Ena izmed vadb oz. športa je tudi kajakaštvo. Tukaj kurimo maščobe predvsem na zgornjem delu telesa. Seveda je Slovenija obogatena z raznovrstnimi jezeri in rekami, ki nam nudijo sproščeno ali malo bolj divje kajakaštvo. Ker pa je potrebno pri obeh vzpostavljati ravnotežje in hkrati veslati, je tudi to dobra in zanimiva vadba za kurjenje maščob.

Način #5: Imaš raje ekipne športe? Potem se zmeni s prijatelji in odigrajte kakšno prijateljsko tekmo nogometa ali košarke. Pri obeh je pomembno, da si neprestano v gibanju. To pomeni najmanj 1 uro gibanja, ki pa ni enakomerno, saj vključuje občasne sprinte in borbo za žogo. Vse to pa pripomore k večji porabi kalorij. Meni osebno je košarka zaradi treningov v maldosti ostala v krvi, medtem ko poleg tega izredno rad igram odbojko in tenis. Preživeta ura na igrišču zelo hitro mine. 🙂

“Loti se vadbe, ki te veseli in hkrati sprošča. Tako bo vsaka minuta vredna popolnoma vsake kaplje potu.”

Način #6: Ne pozabimo tudi na plavanje, ki je šport, ki ga lahko izvajamo tako pozimi kot poleti. Ne glede na to, ali plavaš v morju ali bazenu. S samo 15 minutami intenzivnega plavanja pokuriš vrečko čipsa.

V tem pestrem izboru se definitivno najde nekaj za vsakega, v čemer bo hkrati užival in zraven kuril kalorije nevede. Kje se najdeš ti? Imaš morda še ti kakšen način, kako pokuriti kalorije nevede in v vadbi preprosto uživaš? Zaupaj mi to v komentar.