Hladna sezona je že tu in tudi letos sem se odločil, da bom poskrbel za obrambo imunskega sistema, kar sem že podrobneje opisal v enem izmed člankov (kliknite tu >>). Eden izmed korakov za obrambo pred virozami so tudi zdrave življenjske navade, med njimi zmerno uživanje sadja.

Zakaj izpostavljam zmerno uživanje sadja?

Sadje lahko vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, kljub temu pa vsebuje fruktozo, ki pa v procesu izgube kilogramov in telesne transformacije ni naš zaveznik. Fruktoza je namreč oblika sladkorja, ki jo po večini v obliki glikogena shranijo le naša jetra. V kolikor fruktoze zaužijemo preveč,  naša jetra pa so svoje glikogenske rezerve napolnila, se ves odvečen sladkor začne kopičiti v neželenih maščobnih zalogah, česar si nihče ne želi.

Zato priporočam, da se uživanju sadja v veliki meri izogibaš. Vsekakor pa ni prepovedano,  zato si za krepitev imunskega sistema privošči naslednje vrste sadja.

5 vrst sadja za krepitev imunskega sistema.

Naslednjih 5 vrst sadja, je najbolj pogosto prisotna v mojem vsakdanjiku in poleg drugih hranil ogromno prispevajo k ohranjanju mojega imunskega sistema.

#1 Limona

Limona je zelo bogat vir vitamina C. Če spiješ kozarec vode z limoninim sokom (priporočam, da to storiš zjutraj na tešče), to pospešuje vašo prebavo, učinkuje antibakterijsko, varuje imunski sistem in ga ščiti pred vnetji, poleg tega pa limone pomagajo tudi ljudem s srčnimi obolenji. Razlog več, da uživaš limone, je tudi to, da koristijo koži, saj pomagajo v boju z aknami in gubami.

5 vrst sadja za krepitev imunskega sistema

Foto: http://www.bbcgoodfood.com/glossary/lemon

P.S.: Limona ni super samo za imunski sistem, ampak tudi pomaga pri zaviranju občutka lakote, ki je lahko v veliko pomoč pri izgubljanju maščobnih oblog.

#2 Borovnice

Na svetu je več kot 180 farmacevtskih izdelkov, ki vsebujejo izvlečke borovnic. V njih se skriva veliko antioksidantov. Borovnice zelo dobro pomagajo pri zdravljenju vnetij, uravnavajo krvni sladkor, čistijo črevesje in krepijo stene žil. Borovničev sok je dobro razkužilo za grlo in usta. V kolikor slučajno zboliš s trebušno virozo so priporočljive suhe borovnice. Mimogrede, borovnice izboljšujejo spomin.

5 vrst sadja za krepitev imunskega sistema

Foto: http://www.ihealbox.com/image/data/20140502/Article/150618-%20article%203.jpg

#3 Kivi

Kivi je zelo bogat z vitaminom C, vsebuje ga celo dvakrat več kot limona. Z enim kivijem na dan lahko zadostiš dnevnim potrebam po vitaminu C. Poleg tega, da kivi krepi imunski sistem, izboljšuje tudi koncentracijo in pomaga pri obvladovanju stresa, zato je vsekakor priporočljiv vsem tistim, ki se spopadate z veliko obveznostmi in večinoma delom na psihični ravni. Varuje tudi pred okužbami dihal, preprečuje vnetja in bolezni srca.

#4 Jabolko

Zagotovo poznaš rek: “Jabolko na dan prežene zdravnika stran.” V zimskih dneh ti jabolka v obliki čaja pomagajo pri kašlju. Na splošno pa sicer za to vrsto sadja velja, da uravnava prebavo, znižuje holesterol, pomaga pri razstrupljanju in odvaja vodo iz telesa. Jabolka sicer ne vsebujejo veliko vitamina C, so pa bogat vir vitamina F, ki je pomemben antioksidant za razgrajevanje maščob.

5 vrst sadja za krepitev imunskega sistema

Foto: http://hubpages.com/health/99-Interesting-Facts-About-Apples

#5 Brusnice

Brusnice so bogat vir vitamina C, delujejo razkuževalno. Zelo dobro so se v medicini izkazale za preprečevanje vnetij sečil, ki nastanejo zaradi bakterije E.Coli. V tem primeru sok brusnic pogosto imenujejo kar naravni antibiotik, saj bakterije hitro odplakne iz mehurja. Brusnice so koristne tudi za zdravje dlesni. Poleg tega pospešujejo krvni obtok in prebavo.

“Teh 5 vrst sadja je primernih tako za izgubo odvečnih kilogramov, kot tudi krepitev imunskega sistema.”

OPAZKA: Sveže sadje je žal tudi sezonsko, vendar si za naštete sadeže lahko pripravimo zimsko zalogo. Tako jih zaužijemo takrat, ko je naš imunski sistem najbolj na udaru. Borovnice, limono in jabolka po večini lahko dobimo kadarkoli, če ne drugače v zmrznjeni obliki, medtem ko si zalogo brusnic lahko pripravimo sami. Ne priporočam pa, da zmrzujete kivi. Meni osebno odmrznjen ni okusen.

Na Facebook-u mi lahko zaupaš, po kateri vrsti sadja najraje posegaš ti.