Oblečeš si svoja najljubša oblačila za trening in si obuješ krasne športne copate. Motiviraš se za najboljšo vadbo doslej. Nato pa ugotoviš, da si pred vadbo popil/a »ogromne« količine vode, saj si čez dan pozabil/a piti, in kar naenkrat načrt o popolni vadbi propade. Da bo tvoja vadba kar se da učinkovita in bo potekala tako, kot si jo zamišljaš, sem ti pripravil 4 nasvete, ki vključujejo, kaj ne smeš nikoli (res NIKOLI ) početi pred vadbo.

1. Trening takoj po službi ima lahko katastrofalne posledice. 

Na tej točki, se marsikateri izmed vas z menoj ne strinja, saj mu tek po službi predstavlja nekakšno sprostitev. Ne razumi me narobe, sem zagovornik sprostitve. Ampak kakorkoli obrnemo, kadar smo v stresni situaciji, naše telo izloči ogromno hormona kortizol, ki deluje katabolno oziroma razgradi našo mišično tkivo. In ker je tudi trening oblika stresa na naše telo, lahko na koncu naredimo več škode, kot koristi. S treningom povzročimo razgradnjo mišičnega tkiva, ki je glavni porabnik kalorij v našem telesu, poleg tega pa jih izpostavimo možnim poškodbam. Nikoli se ne odpravi na vadbo pod stresom, zato si vzami 30 minut pavze in sprostitve (vožnja ne šteje, glede na naše cestne razmere), preden se odpraviš teči ali obiščeš bližnji fitnes studio.

4 stvari, ki se jih izogibaj pred vadbo

Foto: http://roughcityathletics.com/2015/03/17/stress-adaptation-cycle/

2. Izogibaj se prenajedanju

Naenkrat postaneš lačen/a in čutiš, kako energija zapušča tvoje telo, vendar pa te še vedno čaka telovadba. Odločiš se, da boš na hitro nekaj pojedel/a. Vse to lahko vodi k prenajedanju pred telovadbo, vendar to vsekakor ni dobro, saj lahko to vodi k krčem, občutku okornosti/počasnosti in na splošno slabši vadbi s slabšim učinkom, zato je pomembno, kaj in v kakšni količini jemo pred telovadbo. Enako velja tudi za pitje vode, ki je seveda pomembna med telovadbo, vendar lahko v prekomernem uživanju povzroči neprijeten občutek v želodcu (občutek pretakanja).

 

” Poleg prenajedanja pred vadbo se pazi tudi prevelikih količin zaužite kave. Ima lahko odličen učinek v procesu hujšanja, vendar te prevelik odmerek lahko tudi uspava” 

3. Raztegovanje pred ogrevanjem odpade. 

Raztegovanje hladnih, neogretih mišic lahko vodi do poškodb in slabši izvedbi treninga. Zato je dobro, da pred raztegovanjem opravimo lažjo 5 minutno kardio vadbo, s katero segrejemo telo. Druga opcija je, da je naše raztegovanje bolj dinamično, kar poveča naš srčni utrip in mišice hkrati popuščajo in se raztezajo. Sem spada npr. hoja po prstih, kjer naredimo 20 korakov in si s tem ogrejemo mišice okrog golenice.

4 stvari, ki se jih izogibaj pred vadbo

Foto: http://charlielaunder.com/2012/11/15/dont-forget-to-stretch/

4. Zakaj si ne planiraš vnaprej? Imaš svoj lasten urnik vadbe?

Pred začetkom telovadbe si je dobro narediti načrt za učinkovit trening. Pripravi si urnik različnih vadb za cel teden in si pripravi vse vnaprej – od pravilne opreme do pravilnih oblačil – da ne bo prišlo do zmešnjave v zadnjem trenutku. Vse to bo privedlo do maksimalnega izkoristka časa, ki ga nameniš za vadbo in preostanek del dneva. 

Z upoštevanjem uporabnih nasvetov, kaj ne smeš početi pred vadbo, bo treniranje odslej bolj prijetno in organizirano. Torej, si pripravljen/a na naslednjo vadbo?