Ljudje ob pomanjkanju motivacije za hujšanje oz. doseganje ciljev hitro poiščemo izgovore. Med pogostejšimi se vedno pojavi pomanjkanje časa za vadbo. Kljub dejstvu, da si je čas zase enostavno potrebno vzeti, se lahko soočimo z problemom pomanjkanja časa. Od danes naprej pa teh izgovorov preprosto ne boste več uporabljali.

Iz naslova je razvidno, da za uspešno izgubo kilogramov potrebujemo le 4 minute, ki jih namenimo učinkovitemu treningu z lastno težo. Brez kakršnih koli rekvizitov. Potrebujete le nekaj prostora in 4 minute vašega prostega časa, izvajate jih pa lahko kjerkoli in kadarkoli.  O vajah, katere ta preprost in učinkovit trening za hujšanje vsebuje kasneje.

“4 Minutni Trening za Hujšanje je 7 krat bolj učinkovit od kardio-vaskularnega treninga.”

Mnogi se sprašujete, kako z 4 minutno vadbo lahko dosežemo želene rezultate?

Raziskava Kanadskih raziskovalcev, objavljena v reviji Journal of Applied Physiology in Nutrition and Metabolism je dokazala, da je 4 minutni trening z lastno telesno težo veliko bolj učinkovit za hujšanje in učinkovito izgubo maščobnih zalog, kot 30 minut kardio-vaskularnega treninga.

V čem je razlika? Trening z lastno telesno težo, je poleg aktivacije kardio-vaskularnega sistema, poskrbel še za boljšo mišično aktivacijo in vzdržljivost, kar je razlog za učinkovitejšo porabo energije.  Vse v samo 4 minutah.

Kako 4 minutni trening za hujšanje izgleda?

Trening je sestavljen iz 4 vaj, ki se jih izvaja po 20 sekund, med vajami pa 10 sekund počivate.  Drugi primer izvedbe bi bile enake 4 vaje, ki jih izvajate po 1 minuto brez počitka. Vsekakor temu primerno prilagodimo tudi intenzivnost izvedbe vaj.  Kakšen način treninga izberemo je popolnoma odvisno od naše odločitve.

In katere vaje je potrebno izvajati?

Vaja #1: Izpadni korak z poskokompoleg izpadnega koraka, še poskočimo in v zraku izmenjamo nogi. Trup je raven in napet. V kolikor se spopadate z težavami v sklepu kolena, izvajajte izmenični izpadni korak. Vajo izvajamo 20 sekund.

trening za hujšanje

Izpadni korak z poskokom

Vaja #2: Spiderman sklecaz ravnim trupom se spustimo v ozko skleco. Med spuščanjem poskrbimo, da stisnemo lopatice, ter se z nogo oz. kolenom približamo komolcu.  Noge komolcem približujemo izmenično. Težavnost si lahko prilagodite tako, da skleco izvajate na kolenih. Vajo izvajate 20 sekund.

Spiderman skleca

Spiderman skleca

Vaja #3: Počep z poskokomz popolnoma ravnim trupom se spustimo v nizek počep. Pri dviganju rahlo poskočimo. V kolikor imate težave z kolenskimi sklepi se izognite poskoku vendar poskrbite, da trup popolnoma iztegnete. To storite tako, da pri iztegnjenih nogah na vrhu počepa stopite na prste. Vajo izvajate 20 sekund.

trening za hujšanje

Počep z poskokom

Vaja #4: Jumping Jack SklecaVaja je sestavljena iz sklece in pa vaje jumping jack.  Ker ne želim dolgoveziti in vam krasti časa z opisom, sem za vas poiskal video predstavitev omenjene vaje. Z klikom tukaj si ga lahko ogledate (odprlo se bo novo okno). Med vajami počivajte 10 sekund, ter krog še enkrat ponovite.

” V kolikor si ne vzamete 20 minut časa zase, ne pričakujte dobrih rezultatov.”

Seveda, to niso edine vaje, ki jih lahko izvajamo. So pa iz vidika mišične aktivacije med najučinkovitejšimi. V kolikor 4x tedensko naredimo omenjen trening, sem prepričan da pridemo korak bližje k uresničitvi ciljev in izgubi kilogramov. Vadbi namenimo le 16 minut našega prostega časa v celem tednu. Učinkovito in hitro.

V komentar mi zaupajte vašo izvedbo 4 minutnega treninga za hujšanje, ter všečkajte in delite objavo s prijatelji, za katere veste da jim primankuje časa za vadbo.