Kako ti gre z izpolnjevanjem novoletnih zaobljub? Že kar konkretno smo zakorakali v leto 2015 in kaj hitro bodo tukaj dnevi, ko bomo topla oblačila zamenjali za lažja oblačila in kopalke. In če sva iskrena, je to zadnji trenutek, ki ga lahko izkoristiš za telesno preobrazbo.

Vsak, ki je iskren in si ne dela utvar, se zaveda da hitre diete in razni pripomočki ne delujejo. V mesecu dni se 10 in več kilogramov žal ne moremo znebiti, vsaj ne na zdrav način. Za učinkovite in dolgoročne rezultate je potrebno narediti nekaj sprememb.

Brez dvoma, da je sprememba življenskega sloga težka. Tega se zavedam tudi sam, saj si vsako leto postavim novoletne zaobljube, ki jih želim do konca leta uresničiti. Trenutno mi pri večini dejansko uspeva.

Malce brce v rit pa vseeno potrebujem tudi jaz, zato sem iz lastnega problema raziskal in tokrat pripravil prispevek o 3 pogostih napakah za neuspešno spremembo življenskega sloga. In kot vedno, brez rešitev pri meni ne gre, zato si preberi kaj za odpravo teh napak lahko storiš.

3 pogoste napake za neuspešno spremembo življenskega sloga

Foto: Flickr

Večina raziskav na katere sem naletel pri pisanju današnje objave navaja sledeče podatke. V najmanj od 8 od 10 primerov se vrnemo na naše stare tire. V 80 odstotkih se vrnemo na naše stare navade in vzorce in ne zdržimo uvajanja novega BOLJŠEGA vedenja.

Zakaj je tako? Kateri so tisti glavni razlogi, da se novih navad tako težko držimo. Kakšno je psihološko ozadje in predvsem kaj lahko storimo, da bodo te pozitivne spremembe lažje tako zame, kot tudi zate?

3 pogoste napake za neuspešno spremembo življenskega sloga

NAPAKA #1: Sprememb si želimo naenkrat

Na splošno med raziskovalci sprememb vedenja velja, da bi se morali osredotočiti na posamezno spremembo hkrati. Govorim o majhnih spremembah, ki imajo dolgoročno velik učinek. Največje število sprememb, ki jih želiš uvesti je 3. Tri spremembe so tista magična meja, ki loči zmagovalce od poražencev. Česa si želiš ti?

Osebno sem po navadi osredotočim na 2 spremembi naenkrat, ki sem med seboj povezujeta. Tako lažje sledim celotnemu procesu uvedbe novih navad. Ko te navade postaneta rutina, potem pa se osredotočim na novi. Na primer:

  • Odločil sem se, da bom minimalno treniral 3x tedensko (ponedeljek, sreda, petek)
  • V prostih dneh bom napisal članek (torek, četrtek)

Tako si med tednom ne dovolim, da bi karkoli izpustil. Zavedam se, da je produktiven začetek tedna izredno pomemben in to produktivnost želim ohraniti skozi celoten teden. Tako se osredotočim na ohranjanje telesne pripravljenosti, hkrati pa skrbim za pisanje novih poučnih vsebin.

Sedaj si dneva brez treninga ne predstavljam. Hkrati pa se ne bi opravičil, če vsak torek ne bi izdal novega članka. Rutina osvojena, prehajam k drugi.

REŠITEV: Izberi si eno glavno navado in eno navado, ki se povezuje z glavno.

Če se osredotočiš in si v svoje življenje želiš vpeljati telesno aktivnost, lahko to navado povežeš z pripravo enega zdravega obroka dnevno. Ko to postane rutina, lahko dodamo drugi ali celo tretji zdrav obrok dnevno.

3 pogoste napake za neuspešno spremembo življenskega sloga

Foto: Flickr

NAPAKA #2: Iskanje rezultatov, ne ritualov

Skoraj vsak pogovor o ciljih in novoletnih zaobljubah se osredotoča na neko vrsto rezultata. Kaj želimo doseči? Koliko teže želimo izgubiti? Koliko denarja želimo prihraniti? Koliko knjig želimo prebrati?

To je popolnoma naraven proces, saj smo rezultatsko usmerjena bitja. Vedno si želimo, da naše novo vedenje prinese določene rezultate.

Tukaj se skriva naš problem: Novi cilji ne bodo zagotovili želenih rezultatov. Sprememba način življenja prinaša rezultate in sprememba načina življenja je proces.

REŠITEV: Osredotočite se na vedenje, ne na izid.

Vso energijo, ki jo vlagamo v spremembo življenjskega sloga bi morali vlagati v izgradnjo boljših dnevnih ritualov. V kolikor energijo vlagamo v končni izid je dotok motivacija kratkoročen in v kolikor se končnemu cilju ne približujemo s tempom kot si ga želimo, hitro obupamo.

Samo rituali so tisto, ki lahko zagotovijo dolgoročne vedenjske spremembe. Z rituali osvojimo navade v tej meri, da nam ostanejo pod kožo. Tako nam ni potrebno zavestno o tem razmišljati in vse skupaj lahko preselimo na avtopilot.

3 pogoste napake za neuspešno spremembo življenskega sloga

Foto: Funnyasduck.net

NAPAKA #3: Ne spremenimo našega okolja

Še nikoli nisem videl osebe, ki se dosledno drži pozitivnih navad v negativnem okolju. To si lahko predstavljate na različne načine:

  • Nemogoče je jesti zdravo, če smo nenehno obkroženi z nezdravo hrano.
  • Nemogoče je razmišljati pozitivno, če smo nenehno obkroženi z negativnimi ljudmi.
  • Nemogoče se je osredotočiti na eno nalogo, če smo nenehno bombardirani z besedilnimi sporočili, e-pošto in drugimi motečimi dejavniki
  • Nemogoče je prenehati piti, če smo nenehno obkroženi z alkoholom.

Tako nekako se prične dan:

Vsako jutro zazvoni alarm na telefonu. Dvignemo telefon, izklopimo alarm in še preden uspemo vstati iz postelje beremo nova sporočila in preverimo družabna omrežja. Še »odtočili nismo« in že smo zasipani z ogromno novimi informacijami. Na vse zgodaj zjutraj smo v stresu in polni nepotrebnih informacij.

REŠITEV: Zgradi okolje, ki spodbuja dobre navade.

Če je ta prizor zveni znano in želiš spremeniti svoje navade, potem je najlažji način sprememba svojega okolja. Ne govorim o selitvi ali karkoli drastičnega. Preprosto telefon pustimo v drugi sobi. Telefon je kljub uporabnosti danes velik razlog za nepotreben stres. Lahko se poslužujete »old scholl« budilk ali budilk na radiu, vsekakor pa telefon v jutranjih urah pustite na miru čim dlje časa.

Sam sem svojo osredotočenost želel izboljšati s tem, da sem zbrisal nekatere aplikacije na telefonu, kot je Facebook Chat, izklopil sem vsa elektronska obvestila na telefon itd. Iskreno povedano ne samo, da sem ob opravljanju nalog bolj osredotočen, pridobil sem tudi več prostega časa. Ko se lotim odgovarjanja na sporočila to danes naredim veliko hitreje, saj ob tem ne delam še drugih nepotrebnih stvari.

Zapomni si!

Če ne spremenimo našega okolja, ne spremenimo naših navad.

Če resno razmišljaš o izgradnji novih navad in spremembi življenjskega sloga, potem priporočam da pričneš z nečim majhnim. Začni z navado, pri kateri lahko vztrajaš vsak dan. Za začetek mi v komentar zaupaj, katero navado želiš spremeniti. Skupaj lahko premagava začetni strah in narediva prvi korak.