Z novim letom si večina med nami zastavi določene cilje, ki jih želi v prihajajočem letu izpolniti. Če sedaj berete to objavo, potem predvidevam, da so med cilji tudi telesna preobrazba.  Ni pomembno ali si želite izgubiti 5 kilogramov ali 40 kilogramov. Nekateri med vami si želite le izboljšati počutje, drugi izklesati privlačno telo. Kakršne koli cilje ste si zadali, sem vesel predvsem tega, da ste željni sprememb.

Tudi sam sem si zadal kar nekaj ciljev glede napredka in ohranjanja zdravega telesa. Zato brez skrbi,  v tem niste sami. Ob branju objave vam bom zaupal vse moje novoletne zaobljube, ob koncu pa imam za vas pripravljeno prav posebno presenečenje!!!

telesno preobrazboFoto: Flickr

V veliki večini se zavedamo, da je za telesno preobrazbo potrebno narediti nekaj sprememb v našem:

[bullet_block large_icon=”13.png” width=”” alignment=”center”]

  • prehranjevanju
  • potrebno je pričeti migati
  • biti dovolj vztrajen, da ne odnehamo tik pred ciljem

[/bullet_block]

Novo leto za večino predstavlja neko prelomnico, zato je motivacija vsekakor na vrhuncu. Vpišemo se v fitnes center, ter pričnemo z zdravo prehrano.

Vse skupaj zveni popolnoma preprosto, pa vendar smo tukaj, ker se v določeni meri še vedno spopadamo z enakimi problemi. Iskreno povedano skozi leta dela v različnih fitnes centrih sem opazil trend, ki se v vseh teh letih ni spremenil.  Fitnesi so polni prvih nekaj tednov, potem pa večina preprosto obupa. Če ste se našli med tistimi, ki obupajo bodo našteti nasveti ko nalašč za vas.

Nasvet #1: Začnite s telesno preobrazbo na pravilen način

V samo nekaj dneh po novem letu sem hitro naletel na diete z medom in limono, reklame za dodatke, ki zagotavljajo postavo »holywoodskih« zvezd in podobno.  Prosim ne nasedajte takšnim objavam, ki služijo samo enemu namenu in to je hiter zaslužek. Če do sedaj ni bilo jasno, bom to povedal jaz in to na glas: »bližnjic v obliki hitrih diet in čudežnih dodatkov ni!«

Če si resnično želite znebit nekaj odvečnih kilogramov, potem je rešitev v zmerni prehrani in telesni aktivnosti. Ker sta oba pojma dokaj široka si zapomnite za začetek slednje. Telesu je vsak dan potrebno zagotoviti  ustrezna hranila v obliki beljakovin, zdravih maščob in ogljikovih hidratov, največ v obliki vlaknin. Brez ene komponente telo ne bo delovalo optimalno.

Glede vadbe pa ne pretiravajte. Če nekaj časa niste bili aktivni pričnite počasi. Treninge z utežmi ali lastno težo izvajajte 3x tedensko in telesu zagotovite ustrezen počitek. V kolikor je vreme primerno si privoščite sprehod v naravi.

Spremembe pričnite uvajati korak-po-korak. Glede hrane najprej spremenite en obrok, ter zmanjšajte količino zaužite hrane. Prav tako postopoma stopnjujte intenzivnost treningov.

telesno preobrazbo

Foto: Moje novoletne zaobljube (kliknite na sliko za povečavo)

Nasvet #2: Svojim željam in ciljem pripišite razlog ZAKAJ si tega želite?

Želja po telesni preobrazbi je velikokrat premalo, da vztrajamo. Med glavnimi težavami, zakaj nam zastavljeni cilji ne uspejo je pomanjkanje motivacije Tudi sam se velikokrat spopadam s pomanjkanjem motivacije, ko se mi preprosto »ne da«, zato se znova in znova poslužujem tehnike, ki jo priporočajo tudi zelo priznani psihologi.

Kot prvo je svoje zaobljube glede telesne preobrazbe potrebno zapisati na list papirja. Pri tem je potrebno biti izredno natančen. Biti zdrav je zelo posplošen pojem in se razlikuje med posamezniki. Natančno napišite koliko kilogramov si želite izgubiti, kolikokrat tedensko boste vadili (lahko dopišete tudi čas, ki ga boste temu namenili), kako se boste lotili spremembe.

Ker napisani cilji velikokrat niso dovolj jim je potrebno dodati razlog, namen. Veliko lažje se motiviramo skozi celotno telesno preobrazbo, če se zavedamo zakaj to dejansko počnemo. Spremembe so po navadi težke, zato jim je potrebno pripisati občutke ali čustva, ki jih doživljamo ob misli na uspešno telesno preobrazbo. Predstavljate si sliko v ogledalu po uspešni telesni preobrazbi. Ste se nasmejali in zažareli? To so čustva in razlogi, ki nas bodo gnala do konca.

» Telesne preobrazbe se je potrebno lotiti na pravi način in korak-po-korak.«

Nasvet #3: Zahtevajte podporo in si poiščite sotrpina

V redkih družinah se telesne preobrazbe lotijo vsi skupaj. Tudi v krogu prijateljev se redko skupaj odločijo za tako pomembno spremembo. Kadarkoli se s pomembno odločitvijo spopadamo sami nam bo ob pomanjkanju motivacije vse težje in težje.

Moj nasvet bo zato zvenel malce grobo (nikoli nisem znal lepo zapakirati iskrenih besed): »Zahtevajte podporo bližnjih, razložite zakaj si telesne preobrazbe želite in kaj vam njihova podpora pomeni.« To je velik korak, ki ga boste naredili in verjemite mi, nič ni lepšega od tega, ko vas družina v najtežjih trenutkih podpira in bodri.

Prav tako je vse skupaj lažje, če si poiščemo nekoga, ki se spopada z enakimi težavi in si želi podobnih rezultatov. Tako lahko en drugemu nudita podporo, se motivirata in spodbujata. V takšnih primerih »pade« tudi kakšna stava, ki nam vzbuja veselje ob zmagi in strah pred porazom. Izkoristite vse vzvode, ki vas motivirajo.

telesno preobrazbo

Foto: Moje novoletne zaobljube #2 (kliknite na sliko za povečavo)

Sedaj pa k presenečenju.

V letošnjem letu sem se odločil, da bom naredil nekaj, kar si do sedaj pošteno povedano nisem nikoli drznil oz. upal. Med mojimi bralci bom izbral 8 posameznikov,  ki bodo deležni 8 tedenske telesne preobrazbe z imenom Fit4Life.  Kakorkoli se to sliši nemogoče (vrednost paketa na posameznika je več kot 250€), se bomo skupaj učili, trenirali, se zabavali in stremeli k zastavljenim ciljem in to popolnoma BREZPLAČNO! Vse kar je potrebno storiti je izpolniti spodnji obrazec. in morda ste ravni vi med srečnimi izžrebanci.

PRIJAVE SO ZAKLJUČENE!

Seveda to ne pomeni, da boste ostali kakorkoli prikrajšani.  Celoten proces Fit4Life izziva bom objavljal skozi članke. Katere vaje izvajamo, kako so si posamezniki prilagodili način prehranjevanja glede na njihov življenjski slog in še več. Poleg vsega pa seveda še naprej  vsak teden pisanje kvalitetnih in uporabnih nasvetov, ki jih bom od danes naprej z vami delil vsak torek. 

Mislim, da je to vredno vsakega všečka, v komentarje pa mi zaupajte kakšne zaobljube ste si letos postavili vi.