Čas, ko bomo skočili v kopalke in svoje telo nastavili sončnim žarkom se hitro približuje, zato po navadi iščemo hitre izhode. Če se zadnji moment odločiš, da izgubiš 10 ali več kilogramov, te moram žal razočarati, da v mesecu dni čudeža ne moreš pričakovati. Lahko pa v hitrem času telo pripraviš na učinkovito kurjenje maščobnih zalog, ki jih potem kuriš tudi v času kopalk.

Kako telo pripraviti na kurjenje maščobnih zalog niti ni taka znanost, v kolikor se je lotimo z glavo in ne kompliciramo. Nekateri boste naštete nasvete uporabili lažje kot drugi, ampak v nobenem primeru ne bi smel biti problem upoštevati in uporabiti vsaj enega od nasvetov. Vsekakor je priprava telesa, da za energijo porablja maščobe hitrejša, če ti uspe uporabiti vse tri nasvete.

Ne želim poudarjati, da je za uspešno oblikovanje telesa potrebno narediti spremembe v prehrani, dodati učinkovito zvrst vadbe in poskrbeti, da se naše telo ob počitku popolnoma regenerira. To so osnove, ki prinašajo dolgoročne spremembe, ne samo pri oblikovanju telesa, ampak tudi področjih našega dnevnega počutja in energije.kako pripraviti telo na kurjenje maščobnih zalog

Foto: Flickr

V kolikor loviš zadnje minute, je danes zadnji dan da se tega lotiš. Z upoštevanjem treh nasvetov, ki jih izdam v nadaljevanju, lahko svoje telo odlično pripraviš na kurjenje maščobnih zalog in oblikovanje telesa. Urejena prehrana, vadba in počitek pa poskrbijo za dolgoročen učinek. Sicer pa je človek lahko presenečen, kaj vse se lahko naredi v mesecu dni. 🙂

3 nasveti, kako pripraviti telo na kurjenje maščobnih zalog

Nasvet #1: Občasno izpusti zajtrk

Vzgojeni smo v obdobju, ko je zajtrk veljal za najpomembnejši obrok v našem dnevu, zato verjamem da nasvet zveni kar malce nerealno. Kot vsak moj nasvet, ima tudi ta znanstveno podlago zato dovoli da ti razložim namen občasnega izpuščanja zajtrka.

Kadarkoli se lotimo telesne preobrazbe je v obzir potrebno vzeti delovanje naših hormonov. Z optimalnim delovanjem hormonov nam je marsikatera tegoba v procesu izgube maščobnih zalog prihranjena.

S tem, ko zjutraj zajtrk izpustimo, si namesto tega privoščimo kavo (črno nesladkano, z maslom ali smetano za kavo) podaljšamo izločanje našega rastnega hormona, ki je odličen za kurjenje maščobnih zalog. Naše telo je zjutraj najbolj merodajno za kurjenje maščob ravno na najbolj kritičnih predelih telesa, zato je ta učinek potrebno podaljšati.

Vsaj dve do tri uri po prebujanju poskrbi, da v svoje telo ne vneseš nobenih OH-jev in velikih količin druge hrane. Sam prvi obrok velikokrat zaužijem šele po 12 uri, prej pa si privoščim kavo z domačim maslom in veliko vode. Svoje telo tako učim, da za jutranjo energijo porablja maščobe.

3 nasveti, kako pripraviti telo na kurjenje maščobnih zalog

Foto: Flickr

Nasvet #2: Ogljikove hidrate po možnosti zaužij po treningu

Ogljikovim hidratom, kot so riž, polnozrnate testenine in ovsenim kosmičem se ni potrebno popolnoma odpovedati. Ljudje z razmišljanjem, da se je OH-jem potrebno popolnoma odpovedati delajo veliko napako. Hujšanja in oblikovanja telesa se lotijo iz negativnih čustev, kar pa je v veliki večini obsojeno na propad.

Dobri hrani se kljub zastavljenim ciljem ni potrebno popolnoma odpovedati. Še vedno je pomembno, da se izogibamo »junk food-u«  in se osredotočimo na uživanje kvalitetnih hranil, ki naše telo dejansko nahranijo. Če poznamo delovanje našega telesa, lahko kljub slabemu prizvoku OH-je izkoristimo sebi v prid.

Uživanje dnevne količine OH-jev poskusi zaužiti po treningu z obremenitvijo. Takrat naše telo super polni glikogenske rezerve, pri tem pa zaobidemo proces izločanja inzulina. Tako naprej spodbujamo senzibilnost na inzulin in hormon porabe maščobnih zalog – leptin, naše mišice pa kvalitetno nahranimo in spodbujamo rast.

3 nasveti, kako pripraviti telo na kurjenje maščobnih zalog

Foto: Quickmeme

Nasvet #3: Na svoj prosti dan zaužij manj OH-jev in več maščob

Če se resnično želimo znebiti maščobnih zalog, moramo naše telo na to preprosto navaditi. V sodobnem načinu prehranjevanja z vsakim obrokom v svoje telo vnesemo določeno količino OH-jev. Naše telo v takšnem primeru enostavno ne potrebuje dostopa do tistega pomembnega vira energije,  ki se ga želimo znebiti.

Za dostop do maščobnega vira energije v tem primeru svetujem, da se na svoj prosti dan treninga osredotočiš na večji vnos zdravih maščob in manjši vnos OH-jev. Maščobe lahko zaužiješ z rdečim mesom, lešniki, mandlji, siri, polnomastno skuto, jajci, avokadom itd. Hrano pa si pripraviš na kokosovi maščobi ali maslu. S tem telesu za dnevne energetske potrebe ponudiš drug vir energije, hkrati pa preprečiš napade lakote, saj te nasičene maščobne kisline kvalitetno nasitijo.

Maščobe tudi nimajo enakega učinka na izločanje inzulina, tako da skozi celoten dan spodbujaš senzibilnost telesa na inzulin. Tako bo kasneje ob vsakem vnosu OH-jev telo kvalitetnejše izkoristilo glukozo in jo shranilo tam, kjer si je želimo. V našim mišicah.

3 nasveti, kako pripraviti telo na kurjenje maščobnih zalog

Foto: HealthFitnesRevolution

Zaključek

Torej, kako pripraviti telo na kurjenje maščobnih zalog ni nobena znanost. Nekaj preprostih sprememb v tvojem dnevnem ritualu lahko odigrajo ogromno vlogo pri pripravi na sezono kopalk.

Z optimalnim vnosom hranil, kvalitetnim treningom in počitkom, svoje telo lahko spremeniš v stroj za kurjenje maščobnih zalog, hkrati pa spodbujaš rast mišic. Konec koncev si vsi želimo privlačnega telesa, lepo oblikovanih in trdnih mišic, ter ravnega in seksi trebuha.

Če se za upoštevanje nasvetov odločiš že danes, ti do kopalk mogoče še uspe. Jaz držim pesti, da ti!

P.S.: Vprašanje zate –  je objava v pomoč in vredna tega, da jo deliš s prijatelji?